Târgoviştea a rămas fără Casă de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgoviştenii au rămas doar cu o siglă pe o clădire dărăpănată
Târgoviştenii au rămas doar cu o siglă pe o clădire dărăpănată

Instituţia a funcţionat timp de 70 de ani fără întrerupere, iar acum a fost comasată în cadrul Teatrului Municipal. Angajaţii Casei de Cultură „I. Gh. Vasiliu” îşi susţin drepturile în faţa instanţei de judecată, după ce consilierii locali le-au respins contestaţia formulată.

Comasare prin fuziune! Este metoda prin care aleşii locali au transformat Casa de Cultură „I. Gh. Vasiliu” într-o secţie a nou-înfiinţatului Teatru Municipal Târgovişte. Prin efectul acestei reorganizări, salariaţii s-au văzut lăsaţi pe drumuri, prin încetarea contractelor individuale de muncă. Oamenii au ajuns să se lupte pentru drepturile lor în faţa instanţei de judecată.

Iniţial, şi-au încercat norocul la Consiliul Local Târgovişte, solicitând aleşilor să revoce hotărârea de comasare. În susţinerea contestaţiei, salariaţii Casei de Cultură „I. Gh. Vasiliu” arată că instituţia a fost înfiinţată prin Decret regal în anul 1938, sub denumirea Căminul Cultural Judeţean „I. H. Rădulescu”, ceea ce înseamnă, spun oamenii, că „nu face parte din aparatul de specialitate al primarului şi nici dintre instituţiile publice înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative. În concluzie, desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului Târgovişte prin hotărâre de Consiliu Local este lovită de nulitate absolută”.

Comasare fără posturi


Mai afirmă angajaţii fostei Case de Cultură Târgovişte că „organigrama Teatrului Municipal nu are nici măcar un post corespunzător activităţii unei case de cultură, stabilind în schimb 56 de posturi auxiliare care să susţină cele 23 de posturi active (actori)”.

Consilierii locali s-au grăbit să respingă contestaţia formulată de salariaţii de la Casa de cultură. Decizia s-a bazat pe susţinerea Elenei Epurescu, şefa Serviciului Contencios Juridic din cadrul Primăriei Târgovişte.

„Motivarea contestatarilor că desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului Târgovişte nu poate fi dispusă prin hotărârea autorităţii deliberative câtă vreme acest aşezământ cultural nu a fost înfiinţat prin hotărâre a Consiliului Local ci prin Înaltul Decret Regal nr. 3526/1938 este neîntemeiată, prin raportare la dispoziţiile OUG 118/2006, privind înfiinţarea, organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale”, spune jr. Elena Epurescu.

Aleşii au îndreptat şi aşa-zise erori materiale din cuprinsul hotărârii de desfiinţare, servite pe tavă de salariaţii Casei de cultură drept motive de contestare. „În preambulul HCL 134/2010, OG 26/2005 va fi înlocuită cu OUG 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, astfel cum a fost modificată şi aprobată prin Legea 269/2009”.

Rămâne acum ca Tribunalul Dâmboviţa să se pronunţe asupra legalităţii hotărârii de desfiinţare a Casei de Cultură a Municipiului Târgovişte.

Casa de Cultură a Municipiului Târgovişte a funcţionat fără întrerupere în toată perioada comunistă la Club Petrol, reprezentând un centru permanent de activitate literar-artistică. Tot aici, a fiinţat zeci de ani şi cinematograful.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite