Târgovişte: Ţânţarii invadează Târgoviştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate de la mijlocul lunii mai au favorizat înmulţirea ţânţarilor, aceştia putând fi întîlniţi în special în zonele cu multă verdeaţă, în preajma lacurilor dar şi în zona blocurilor de locuinţe.

Târgoviştenii care au de gând să iasă seara din casă trebuie să se îmbrace din cap până în picioare. Motivul nu este, cum aţi putea crede, vreun val de frig, ci chiar temperaturile caniculare care au adus cu ele o adevărată invazie de insecte zburătoare.

„Nu mai pot să stau cu geamurile deschise, deşi este foarte cald. Ţânţarii ăştia sunt peste tot. Înainte mai dădeau cu soluţie, acum nu i-am mai văzut”, ne spune Iosif Ganea, 47 de ani.

Iubitorii de sport sunt şi ei afectaţi de prezenţa insectelor. „Eu alerg în fiecare seară în jurul lacului Chindia şi credeţi-mă că şi dacă vreau nu pot să mă opresc din cauza ţânţarilor. Şi dacă mă duc la o terasă, nu contează unde, în parc sau în centru, e aceeaşi situaţie”, spune Daniela Popescu, 27 ani.

Ţânţarii nu sunt numai enervanţi, dar sunt şi periculoşi

Înţepăturile de ţânţari provoacă o reacţie de apărare din partea organismului care se manifestă prin înroşirea pielii şi formarea unei umflături iritante. În cazuri speciale, se produc leziuni şi infecţii cauzate de infectarea prin scărpinare. Manifestările pot fi mai severe în cazul copiilor, pentru că cei mici nu suportă mâncărimea dată de înţepătură, aşa că se vor scărpina mai mult decât un adult, cauzându-şi mici răni care favorizează infectarea cu bacteriile aflate în mod normal pe piele, susţin specialiştii.

„În cazul în care aţi fost muşcaţi de ţânţari, spălaţi zona cu apă şi săpun, după care puteţi aplica o cremă împotriva mâncărimilor provocate de muşcătura de ţînţar sau puneţi pe zona respectivă o bucată de gheaţă sau ceva rece”, spune doctor Andreea Moldovan, medic boli infecţioase.

„Sunt foarte rare cazurile severe, ultimul s-a înregistrat în 1996, unde meningo-encefalita transmisă de ţânţar a avut o mortalitate de 10-15% la cazurile tratate la nivel naţional. În cazul unor reacţii alergice puternice, este important să fie anunţat medicul de urgenţă”, mai spune doctor Andreea Moldovan.

Specialiştii recomandă şi folosirea cremelor anti-ţânţari care odată ce sunt aplicate ţin la distanţă ţânţarii, cu condiţia ca folosirea acestora să fie făcută sub îndrumarea unui dermatolog.

Prima dezinsecţie în luna august

Autorităţile au programat prima acţiune împotriva ţânţarilor pentru luna august a acestui an. „Cel mai probabil va fi făcută în acelaşi timp cu tratamentul pe care îl vom aplica împotriva dăunătorilor, ca de exemplu omida păroasă a dudului”, a declarat Rodica Gălie, şef serviciu Protecţia Plantelor Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite