Vasile Neagu, frezorul care are o colecţie de articole sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o colecţie de peste 80 de albume cu cele mai importante momente sportive din perioada 1928 - 2010. Timp de 30 de ani a fost corespondentul fidel al ziarelor de sport şi nu numai: Cotidianul, Scânteia, Dâmboviţa, România Liberă, Fotbal Plus, Sportul, Munca sau Glasul Cetăţii. Cu toate astea, Vasile Neagu este frezor de meserie şi chiar a obţinut locul trei la un concurs numit „Freza de Aur”.

Nea Vasile a început să adune articole sportive dintr-o întâmplare. „Am văzut într-o revista a Ministerului de Interne, „Pentru Patrie”, o fotografie cu Dinamo. Mi-a plăcut fotografia, am decupat-o şi ca să o păstrez în condiţii cât mai bune, am lipit-o într-un album. După aceea am încept să lipesc tot ce îmi cădea în mână în materie de sport. Aşa am început să-mi fac albumele cu tot felul de articole decupate, stiri din sport, clasamente şi fotografii. Am peste 80 de albume. Am informaţii despre toate diviziile şi campionatele din ţară, jocurile de la campionatele mondiale şi europene. Le-am plantat în albume în ordinea în care au apărut ele” spune colecţioanrul de articole.

Se declară dinamovist

Pentru că pasiunea sa de a strânge srticole sportive a pornit de la o fotografie cu Dinamo, nea Vasile se declară „câine” până în măduva oaselor. „Sunt dinamovist 100% aşa că multe dintre articolele din arhiva mea sunt despre Dinamo. Dar am ştiri şi poze despre toate echipele şi despre toate sporturile. Chiar dacă sunt eu microbist, am păstrat şi despre alte sporturi dacă au fost evenimente notabile”, ne explică Vasile Neagu.
Strânge articolele la fiecare sfârşit de săptămână. „Eu la sfârşitul fiecărei săpătămâni strâng toate publicaţiile de sport şi decupez toate articolele şi le lipesc în album. Acum de abia aştept să înceapă campionatul ca să încep un nou album”, spune nea Vasile.

A fost corespondent de ziar, 30 de ani

Colecţionarul nu doar strânge articole scrise de alţii ci a publicat şi publică în continuare, articole de toate domeniile în multe ziare naţionale şi locale. „Tot o pasiune a mea a fost şi scrisul. Radu Cosaşu avea o rubrică în fiecare miercuri, în ziarul „Sportul” în care primea scrisori din ţară de la suporteri. Aşa am debutat şi eu, am trimis o scrisoare. În articolul acela am scris despre echipa Metalul Mija care a fost prima echipă rurală care a jucat în divizia B, din ţară. Imediat am început şi cu ziarul „Dâmboviţa” unde scriam săptămânal, iar apoi, vrând, nevrând, am început cu ziarul „Scânteia”. Nu scriam doar din sport, ci din toate domeniile”, îşi aduce aminte acesta.

Este unul dintre cei mai longevivi frezori din ţară

Nea Vasile s-a angajat în meseria de frezor îmediat ce a împlinit 18 ani. de atunci nu a mai lăsat freză din mână. Au trecut 39 de ani. „Am participat la concursul pe meserii, „Freza de Aur”, unde am luat locul trei. Sunt frezor de la vârsta de 18 ani. Am lucrat iniţial la Romlux iar de câţiva ani sunt la o firmă particulară. Mi-am făcut multe obiecte prin casă. Am făcut coloana infinitului, am făcut cruci, căruţe şi multe altele” adaugă frezorul.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce aveţi de gând să faceţi cu această colecţie de articole?


„Chiar nu ştiu pentru că băiatul meu nu e pasionat de fotbal. Dacă aş găsi un alt suporter înfocat al lui Dinamo le-aş dona cu cea mai mare plăcere. Sau dacă aş ştii că Dinamo va face şi ea un muzeu, cum au cei de la Steaua, le-aş da. Nu vreau nici să ajungă pe mâinile oricui. Am înţeles că şefii de la Dinamo vor să facă şi ei un muzeu, dar să vedem”.

Ce alte hobby-uri mai aveţi?

„O dorinţă a mea mai veche este să scriu o carte despre cătunul în care locuiesc eu la ţară, la Râul Alb. Deja am publicat şi câteva poezii în mai multe cărţi dedicat lui Eminescu. Am început să scriu la carte, e cam pe jumătate gata. E mai greu cu scrisul că nu e timp. Eu ţin extrem de mult la comuna mea natală. Am întocmit şi harta localităţii”.

Ce-i place?

„Îmi plac drumeţiile la munte. Astea sunt momentele cele mai frumoase din viaţa mea. Să stai să priveşti Sfinxul e ceva deosebit. Cunosc foarte bine munţii. Nu cred că e loc în care să nu fi fost. Ştiu munţii ca în palmă” se laudă dâmboviţeanul.

Ce nu-i place?

„Nu-mi plac oamenii care nu au pasiuni. Nu-mi plac cei care vin de la serviciu, termină programul şi nu mai fac nimic, pierd timpul. Şi eu vin acasă de la serviciu stau puţin dar apoi mă apuc de ale mele. Nu există om să nu creeze ceva”, este convins nea Vasile.

Profil:
Nume: Vasile Neagu
Născut la 6 noiembrie 1954
Localitatea: Râul Alb, Dâmboviţa
Studii: Şcoala Profesională „Aro Câmpulung”, Şcoala Populară de Arte - secţia pictură
Familie: căsătorit, doi copii, Cosmin (30 de ani) şi Mirela (20 de ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite