Târgovişte: O nouă biserică în municipiul Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane au luat parte, astăzi, la târnosirea bisericii “Buna-Vestire”. Slujba de târnosire a fost oficiată de un sobor impresionant de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Pãrinte Mitropolit dr. Nifon

Eveniment de mare însemnătate pentru viaţa spiritualã a credincioşilor din vechea Cetate de Scaun a Ţãrii Româneşti. Arhiepiscopia Târgovişte a decis, astăzi, în prima zi a postului crăciunului, târnosirea unei noi biserici care este amplasată în Microraionul XI, în apropierea pieţei. Înfiinţarea acestui nou locaş de cult a fost iniţiată de Înaltpreasfinţitul părinte Mitropolit dr. Nifon Mihăiţă.

Sute de credincioşi prezenţi la eveniment

Credincioşii au fost prezenţi la biserică încă de la la primele ore ale dimineţii, luând cu asalt aşezământul în dorinţa de a ajunge cât mai aproape de altar. Aşezământul, care a avut nevoie de cinci ani pentru a fi ridicat, este în formă de cruce, cu o singură turlă pe naosul bisericii, cu abside şi pridvor deschis, iar pictura bisericii este realizatã în tehnica ,,fresco”, în stil bizantin. “Este un moment important pentru viaţa spiritualã a credincioşilor care locuiesc în vecinătatea acestei biserici, dar şi pentu întreaga comunitate de creştini. Este bine pentru noi că s-a mai ridicat o biserică în acest cartier, pentru că nu va mai trebui să parcurgem distanţe mari până la cea mai apropiată”, spune un localnic.

S-a înconjurat biserica de trei ori şi s-a uns cu mir sfânt

Slujba a început cu Sfinţirea Apei. Imediat după aceasta episcopul urmat de credincioşi şi de cor au pornit în procesiune, înconjurând  biserica de trei ori. După sfinţirea altarului şi împodobirea lui, Înaltpreasfinţitul Pãrinte Mitropolit dr. Nifon Mihăiţă a uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii, precum şi sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii.
Rugăciunea, singura speranţă a oamenilor

Oamenii s-au rugat lui Dumnezeu pentru sănătate şi pentru familiile lor.  “Avem nevoie de Dumnezeu pentru că El ne vindecă sufletele. Trăim vremuri grele şi avem nevoie de cel de sus pentru a face faţa greutăţilor. Prin Rugăciune sperăm să ne fie spălate păcatele şi să primim binecuvântarea Tatălui Nostru”, spune o bătrână venită la slujbă.

Singurul moment în care femeile au acces în altar

“Nu  aveam cum să ratez un asemennea moment. De fiecare dată când aud că se sfinţeşte o biserică las toate treburile şi merg acolo pentru că nouă femeilor nu ne este permis să intrăm decât acum. Am sărutat Sfânta Masă şi sfintele moaşte şi m-am încărcat cu putere de la Dumnezeu. Este un moment unic şi mă simt extrem de fericită că nu l-am ratat”, ne-a vorbit o credincioasă.

Pregătirile pentru târnosirea unei biserici încep cu o zi în urmă

În timpul pregătirii pentru sfinţire, Sfânta Masă este golită fiind lăsată fără nimic pe ea. Târnosirea începe cu Privegherea de toată noaptea în seara de dinaintea slujbei de târnosire. În acest moment, toate materialele necesare târnosiri sunt deja pregătite. În ziua târnosirii, slujba începe cu Sfinţirea Apei de către un preot numit dinainte. Se poate sluji Utrenia, o slujbă de dimineaţă, dar folosind o masă acoperită pusă în faţa Uşilor Împărăteşti pe care se găseşte o candelă, un disc, o steluţă şi o acoperitoare pentru disc unde, după sosirea sa, episcopul aşază sfintele moaşte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite