Târgovişte: Ronduri cu... uscăciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 800.000 de flori plantate s-au ofilit din cauza secetei şi a lipsei dotărilor. Direcţia Grădini Publice a avut bani pe sponci, iar acum urmează să fie desfiinţată, 90 de angajaţi din 120 fiind concediaţi începând cu 1 octombrie.

Administraţia Târgoviştei nu iubeşte florile! Asta este concluzia pe care o trag locuitorii oraşului când se uită spre rondurile care ar trebui să abunde de plante arnamentale. Din păcate, aproape toate spaţiile care erau în anii trecuţi multicolore sunt acum cenuşii. Florile sunt uscate şi nici nu se întrevăd modificări la acest capitol. Direcţia Grădini Publice îşi dă ultima suflare. Consiliul Local a aprobat deja desfiinţarea, urmând ca angajaţii să fie concediaţi începând cu 1 octombrie. Vor mai fi păstraţi doar 30 de oameni, care vor fi înglobaţi Direcţiei de Salubritate, căreia i s-au dat atribuţii sporite.

N-au fost bani nici de sământă
Spaţiile verzi au lăsat de dorit anul acesta la Târgovişte. De vină, temperaturile ridicate, lipsa dotărilor şi alocaţiile bugetare insuficiente. Direcţia Grădini Publice din cadrul Primăriei Târgovişte nu a avut cu ce cumpăra flori. Au fost plantate în rondurile din oraş doar răsadurile produse în serele proprii, din sămânţa obţinută pe plan local. Să uzi toate florile din municipiu folosindu-te de o singură cisternă într-o vară caniculară, fără ploi, este greu. În plus, de la 1 octombrie, conform noii organigrame, Direcţia Grădini Publice va fi desfiinţată. 90 din cei 120 de angajaţi vor fi puşi pe liber. „Vom rămâne cu 30 de oameni care vor fi transferaţi către Direcţia Salubritate. Nici vorbă să ne descurcăm cu spaţiile verzi din Târgovişte, dar, probabil se vor externaliza serviciile, vor veni firme private care să facă treabă”, afirmă ing. Nicolae Biculescu. Şeful peste Grădini Publice şi-a arătat nemulţumirea faţă de hotărârea Consiliului Local de a desfiinţa Direcţia chiar în şedinţa forului legislativ târgoviştean, susţinând că impactul asupra esteticii oraşului va fi unul catastrofal. „Nu am fost consultat. Nu am fost întrebat. Era normal să se discute cu mine înainte de a se lua această decizie”, spune Biculescu.

Doar răsaduri produse în sera proprie
Cei 30 de oameni care vor fi păstraţi nu se vor putea ocupa eficient de cele 114 hectare de spaţii verzi din municipiul Târgovişte. În momentul de faţă, sunt 120 de angajaţi, iar florile s-au uscat fiindcă nu au fost îngrijite la timp, lăsând la o parte faptul că salariaţii au aflat că vor fi concediaţi şi nu mai lucrează cu tragere de inimă.

image

„Nu-mi place cum arată rondurile. În anii trecuţi, erau fel de fel de flori, care de care mai colorate. Acum, sunt două soiuri şi astea lăsate să se usuce. Totul arată cenuşiu”, spune un pensionar târgoviştean. Pentru primele şase luni ale anului, Direcţiei Grădini Publice i s-a alocat un buget de 2.800.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru plata salariilor, obţinerea de răsaduri, achitarea utilităţilor la seră şi la Baza de Agrement şi realizarea de alei în cimitirele din oraş. Florile au costat 160.000 de lei. În schimb, pavarea aleilor din cimitire a depăşit 500.000 de lei.

Alţii dau bani cu nemiluita pentru flori

Dacă la Târgovişte, pentru asigurarea răsadurilor de flori care să înfrumuseţeze municipiul s-au cheltuit 160.000 de lei, în alte oraşe din ţară administraţiile locale au alocat sume importante pentru astfel de lucrări. Spre exemplu, Primăria Constanţa a achiziţionat diferite soiuri de flori cu 840.000 de lei, fără TVA, iar presa scrie că la Timişoara se cheltuiesc pentru întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi 30.000 de euro pe zi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite