Târgovişte: Ioana Preda a schimbat judeţul dar nu şi funcţia de purtător de cuvânt al poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dorit de mică să fie poliţistă pentru că îi plăcea maşina cu „riru - riru”. Astfel, Ioana Preda a ajuns purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş. Destinul a adus-o însă în Dâmboviţa. Nici aici nu a putut sta departe de colborarea cu presa. 

E tradiţie de familie

Ioana a vrut să se facă poliţistă pentru că unchiul său, care era poliţist, o plimba cu maşina inspectoratului de fiecare dată când venea în vacanţe pe la el. „Modelul l-am avut în familie, la unchiul meu, pe atunci poliţist la Serviciul Rutier din judeţul Gorj.  Îmi aduc aminte, când eram mică, de vârstă preşcolară, că abia aşteptam vacanţele să fug la el şi să-l rog să mă ia şi pe mine în maşina cu „riru - riru”! Mi-am văzut visul cu ochii şi am descoperit, pe parcursul anilor şi sunt convinsă că voi descoperi în continuare, lucruri pe care nu le poţi vedea din exterior despre această profesie, profesia de poliţist. Consider că nu este o simplă meserie, ci un fel de a fi. Este o profesie riscantă, solicitantă, grea, care, orice ar spune unii, nu este la îndemâna oricui, dar cu satisfacţii pe măsură”, spune Ioana Preda. spune actualul purtător de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

„Toate femeile ar trebui să fie emancipate şi puternice”

Chiar dacă statutul de poliţistă o recomandă ca fiind o femeie puternică, Ioana spune că orice femeie ar trebui să aibă un drum al ei bine stabilit. „Se spune despre femeia poliţist că trebuie să fie emancipată, puternică. Dar consider că aşa trebuie să fie orice femeie, chiar dacă nu e poliţist, ci profesor, doctor sau jurist.  Din şcoală mi-au rămas amintiri frumoase, deşi, trebuie să recunosc, a fost destul de greu. Era o viaţă cazonă, cu sectoare de făcut şi sesiuni dificile” îşi aduce aminte Ioana.

Economicul a fost prima ei dragoste, însă după nici şase luni petrecute la Formaţiunea de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Municipiului Lugoj, a optat pentru funcţia de purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. „Până în noiembrie 2007 am lucrat cu reprezentanţii mass – mediei bănăţene. Oameni calmi şi mereu zâmbitori. Nu îi mai ţin minte pe toţi, întrucât erau destul de mulţi, dar cu mare parte dintre ei am păstrat până în ziua de azi legătura. Este minunat să vezi că nu te-au uitat şi că din când în când te sună şi îţi spun că se gândeau la tine. În noiembrie 2007 am solicitat mutarea la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa unde, după câteva luni cât am lucrat ca ofiţer de relaţii internaţionale, am fost inevitabil atrasă de meseria de purtător de cuvânt, de ceea ce tot timpul mi-a plăcut şi m-a făcut să vin cu drag la muncă în fiecare dimineaţă”, mărturiseşte purtătorul de cuvânt.


Întrebări şi răspunsuri:

Purtătorul de cuvânt este solicitat 24 de ore din 24. Cum faci faţă?


„Purtătorul de cuvânt sau ofiţerul de presă este 24 de ore din 24, 7 zile din 7 la dispoziţia jurnaliştilor din presa scrisă, audio sau TV. În poliţie, munca de relaţii cu presa, de informare a jurnaliştilor, nu este uşoară. Nu se înghesuie doritorii pentru astfel de funcţie. Însă, pentru mine, este profesia care mă caracterizează şi care îmi aduce satisfacţii pe măsura responsabilităţilor care îmi revin”, este convinsă Ioana.

În ce relaţii eşti cu colegii, pentru că de multe ori eşti nevoită să ţii partea presei?

Relaţia cu colegii şi, mai ales, cu inspectorul şef şi cei doi adjuncţi ai acestuia este excelentă. Găsesc sprijin şi îndrumare pentru orice activitate pe care trebuie să o desfăşor. Nu puţine au fost ocaziile în care, înainte de a mă pregăti de un interviu, fie el dat chiar în toiul nopţii, am primit îndrumări şi sfaturi chiar de la inspectorul şef. 

Ce-i place?
„Îmi place respectul de sine şi siguranţa unui om. Consider că cele mai bune lucruri în viaţă le obţii atunci când lupţi fără falsă modestie şi cu plăcere pentru lucrurile pe care le consideri importante” spune Ioana.

Ce nu-i place?
„Îmi displace neseriozitatea şi ambiţia rău intenţionată. De mică am fost obişnuită să fiu mereu mai bună, să îmi respect cuvântul dat şi, chiar dacă nu mi-a reuşit tot timpul, sunt mândră de mine şi de tot ceea ce fac”, încheie poliţista. 

Profil:
Nume: Ioana Preda
Născută: 27 iunie 1983
Localitatea: Târgu Jiu
Studii: Academia de Poliţie, A.I. Cuza, Bucureşti
Familie: logodită, două surori, Cătălina( 25 de ani), Ruxandra (24 de ani).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite