Târgovişte: Gheorghe Dumitru are propria lui sală de arte marţiale în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Gheorghe este multiplu campion al Romaniei la arte marţiale iar de zece ani este stabilit în Spania unde şi-a deschis o sală de antrenamet. Aici s-a căsătorit cu o “băştinaşă” cu care are o mândreţe de fată, pe nume Sinai, al cărei nume şi l-a tatuat pe braţul stâng.

A început să practice karate de la vârsta de 12 ani. “Am început cu domnul profesor Mageriu Florin, care este o eminenţă în artele marţiale. După aceea l-am întâlnit pe domnul Sorin Modiga, care era la început coleg de antrenament cu mine. Până la urmă mi-a devenit mentor. În opinia mea este un patriarh al artelor marţiale la noi în regiune. Când ne băteam pe la competiţii mă bătea de mă luau trei salvări în acelaşi timp” îşi aduce aminte sportivul.
Este specializat sa este în stilul “Santa”, care are rădăcinile în Wu Shu. În Spania a ajuns din necesitate. Traiul din România l-a împins către un viitor mai bun. “Am călătorit mult făcând competiţii, am simţit viaţa de afară şi nu mi-a mai plăcut ce aveam aici. Nu aveam studii şi din acest motiv nu îmi vedeam viitorul nici în stânga şi nici în dreapta. Decât sus, în avion, mi-am văzut viitorul meu şi am luat decizia de a pleca. M-am dus acolo şi am muncit mult. Mi-am deschis o şcoală a mea. Acolo sunt multe stiluri de arte marţiale şi este şi multă rovalitate între elevii respectivelor şcoli. Dar nu ca în România, ci o rivalitate sănătoasă. Acolo se organizează competiţii între ele, se fac meciuri amicale”, spune Gheorghe Dumitru.

Are, în medie, 50 de elevi

Gheorghe Dumitru şi-a făcut rapid un nume în oraşul Zaragoza, Spania. Românii stabiliţi acolo îşi dau copiii pe mâna lui pentru a-i învăţa tehnicile de arte marţiale. “În lunile bune am aproximativ 60 de elevi. În luna iunie, când lumea a mai plecat în vacanţă, am avut 32 de copii. Numai că toţi sunt români, antrenez numai copii români pentru că spaniolii nu prea ştiu să îşi sacrifice copiii. Acolo nu vezi o competiţie de “Santa”, de “Light Contact” pentru că sunt comozi. Elevii mei au vârste între 13 şi 20 de ani”.

L-a bătut pe sportivul Attila Gombosi din Târgu Mureş

Îşi aduce aminte şi acum că în urmă cu câţiva ani l-a bătut pe “fenomenul” Attila Gombosi. “Era un fel de Bruce Lee pe vremea mea. Ca să mă ridic la nivelul lui aveam nevoie de şase, şapte luni de pregătire specifică. El doar venea la competiţii, te bătea şi pleca acasă. Eu de multe ori mai pierdeam şi cu arbitri pentru că aşa se întâmplă cu cei din provincie. Nu prea eram băgaţi în seamă de arbitri şi pentru asta trebuia să ne pregătim temeinic”, povesteşte sportivul.

România este mai tare decât Spania la arte marţiale


La o confruntare directă dintre România şi Spania, Gheorghe Dumitru crede că ţara iberică nu are nicio şansă. “Îi bat românii de le sună apa în urechi pentru că ei sunt tari în box. Au bani mulţi şi au investit enorm în box. Dar la arte marţiale, la Wu Shu nu sunt buni”, spune acesta zâmbind.
Datorită lui, soţia sa Iovana a trecut la religia ortodoxă, botezându-se creştineşte. Gheorghe Dumitru este de trei ori campion al României şi are numai medalii de argint şi de bronz.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este diferenţa din Spania şi România din punct de vedere al artelor marţiale?


“În Spania eşti mult mai liber. Ca sportiv, ca om, te simţi mai bine. Acolo cine munceşte poate să facă ce vrea. Poate să-şi ia o maşină, poate să mănânce la restaurant în fiecare zi cu familia. Acolo este alt nivel şi altă mentalitate”.

Ce ai în Spnia ai fi putut avea şi aici, în România ?

“Nu, sunt sigur că nu. De exemplu, eu când am plecat în Spania aveam vreo 17 ani şi am făcut treabă. Aici nu te ascultă nimeni pe când în Spania nu te respinge nimeni din prima. Te ascultă mai întâi ca să vadă ce ai de spus şi apoi se ia o hotărâre în privinţa ta”.

Ce-i place?
“Îmi place să văd prietenie între cluburile de Wu Shu din Târgovişte, din România în general. E o rivalitate nesănătoasă şi nu e bine pentru că fiecare sportiv ar trebui să îşi reprezinte cu cinste clubul din care provine”.
Ce nu-i place?
“Nu-mi place că lumea a început să fie atee. Este un fenomen global ce se întâmplă. Poate că nu meritam să îmi dea atâtea Dumnezeu dar uite că m-a ţinut sănătos până acum, la 38 de ani. Dacă îl ai pe Dumnezeu ai totul. Frica de el este prima înţelepciune, aşa se spune”.

Profil:

Nume: Gheorghe Dumitru
Născut la 4 octombrie 1972
Lcoalitatea: Perşinari
Studii: Şcoala Profesională - Mecanică
Familie: căsătorit, o fetiţă, Sinai ( trei ani )

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite