Târgovişte: Albert Elmilian practică Wu Shu de la patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta la care alţi copii se joacă cu maşinuţele sau cu roboţei în miniatură realizaţi după eroi de desene animate, Albert Emilian învăţa mişcările de bază în karate. Câţiva ani mai târziu, avea să devină campion naţional la Wu Shu.

Cel care l-a îndrumat către acest sport este tatăl său. „ M-am apucat de Wu Shu acum trei ani de zile. Înainte de asta am făcut şi patru ani de karate.  Am început să fac sport încă de la vârsta de patru ani. Tatăl meu a fost acela care m-a adus prima oară într-o sală de antrenament şi mi-a plăcut foarte mult. Am rămas plăcut impresionat. Mie îmi place foarte mult sportul în general şi dacă nu m-ar fi îndrumat părinţii mei către Wu Shu, aş fi făcut probabil altceva care să împlice mişcare”, spune Albert. 

Sala de antrenament este a doua casă a lui

Chiar dacă are doar 11 ani, Albert spune că în sala de antrenament se simte în largul său. Tocmai pentru că îi place foarte mult Wu Shu, vrea să câştige cât mai repede centura neagră. „La antrenamente este foarte frumos şi relaxant. Anul acesta am luat centura albastră la arte marţiale de contact Wu Shu în urma unui examen şi am avut notele cele mai mari faţă de ceilalţi copii. Mai am de câştigat centurile maro şi neagră. La anul, pe vremea asta, sper să câştig şi celelalte două centuri”, îşi propune minorul.

„A fost introdus în circuit. A participat la Campionatul de Light Contact unde a pierdut dar a căpătat experienţa care l-a ajutat pe viitor. Anul trecut, a participat la al doilea campionat unde a ieşit campion naţional. Aici a cunoscut forma maximă. S-a pregătit foarte mult şi a muncit din greu. A avut parte şi de susţinerea părinţilor, care a contat foarte mult, pentru că fără ei nu putea face nimic. Anul acesta, la Campionatul Naţional, a reuşit să câştige medalia de bronz deşi noi vroiam să repetăm rezultatul de anul trecut. El nu a mai fost chiar atât de ascultător şi a pierdut primele două locuri”, a declarat antrenorul de Wu Shu al lui Albert, Constantin Rizea.

Wu Shu ne învaţă să fim foarte disciplinaţi

Wu Shu ne învaţă să fim foarte disciplinaţi în primul rând, în tot ceea ce facem, afirmă Albert, care este convins ca sportul îl ajută şi la şcoală. „Ne învaţă cum să ne comportăm la şcoală, în familie, în societate, dar în acelaşi timp, să ne şi apărăm de eventuali rău făcători. Mă trezesc dimineaţa la ora şapte, mănânc, vin la şcoală, după aceea îmi fac temele, dorm neapărat câte o jumătate de oră pentru că odihna este foarte importantă şi apoi mă duc la sală. La sală mă duc de trei ori pe săptămână. În rest mă antrenez singur acasă. Pun o oglindă în faţă şi fac mişcări de arte marţiale. Mă mai duc să şi alerg şi în curtea şcolii ca să mă întreţin”, mai spune băiatul.

„A dat cu bâta-n baltă” la examen

Chiar dacă are calificative de foarte bine  la şcoală, Albert recunoaşte că nu s-a pregătit aşa bine la examenul de selecţie pentru clasa a cincea. „La şcoală situaţia mea şcolară este una foarte bună. Am numai calificative de foarte bine. Părinţii mei mă ajută de fiecare dată la teme şi îmi dau sfaturi. Chiar dacă am numai calificative de foarte bine, la examenul de selecţie pentru clasa a cincea, am luat nota 7,60. A fost destul de greu”, spune cu zâmbetul pe buze tânărul karatist. 

Întrebări şi răspunsuri:

Ce înseamnă pentru tine artele marţiale?


„Artele marţiale înseamnă pentru mine foarte mult. Sala de antrenament este ca a doua casă pentru mine pentru că am crescut de mic pe saltea. Nu îmi închipui viaţa mea fără acest sport ”.

Cât de greu este să practici acest sport?

„Este greu, întradevăr, dar eu m-am obişnuit. Este şi periculos, totcmai de aceea purtăm întotdeauna, mai ales la concursuri, echipament de protecţie”.

Ce-i place?
„Îmi place să mă joc cu prietenii, să mă duc la şcoală, să mă duc la sală. Îmi place mâncarea gătită, ciorba. Nu mă omor cu mâncarea de la fast-food care este foarte nesănătoasă. Antrenorul ne atrage atenţia mereu să nu mâncăm shaorma”, povesteşte băiatul.
Ce nu-i place?
„Nu-mi plac oamenii răi care caută întotdeauna scandal. Nu îmi place când mă mai cert cu prietenii mei pentru că după părinţii mei, ei sunt cei mai importanţi”, adaugă acesta.

Profil:
Nume: Ion Albert Emilian
Născut: 17 martie 1999
Locallitatea: Târgovişte
Studii: elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, Târgovişte
Familie: singur la părinţi


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite