Târgovişte: Mihaela Manea, micuţa Mozart din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Mihaela Manea, micuţa Mozart din Târgovişte
Târgovişte: Mihaela Manea, micuţa Mozart din Târgovişte

Este olimpică la pian şi câştigătoare a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. A reuşit să cucerească Italia cu talentul ei şi venerează muzica lui Mozart, pe care o interpretează dumnezeieşte la pian.

Mihaela a început să ia lecţii de pian la vârsta de 6 ani, când părinţii au luat-o de mână şi au dus-o la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte. „Pot să spun că cel mai important rol în viaţa mea de artist îl au părinţii mei. Ei m-au adus şi m-au înscris la această şcoală acum şapte ani. Ei mi-au descoperit această vocaţie. Eu nu realizam atunci că am talent sau că aş putea într-o zi să interpretez ceva la pian în faţa a mii de oameni”, spune Mihaela.

Un an mai târziu, pianista a participat la un concurs organizat la Bucureşti, unde a obţinut Menţiunea I după ce a intrepretat o partitură a lui Mozart. La vârsta de numai 8 ani Mihaela reuşeşte să impresioneze lumea artistică a Italiei, câştigând Premiul I ca concursul internaţional „Rovere  D’oro”, unde, de data aceasta, a interpretat două partituri, una a lui Kabalevsky, iar alta a lui Bethoven.

Trei glorii într-un singur an

Anul 2006 i-a adus Mihaelei trei mari premii, dintre care două internaţionale. La vârsta de numai 9 ani, micuţa pianist a câştigat locul al doilea la Concursul Naţional de la Suceava “Lira de Aur”. Au urmat doua premii I, la concursurile internaţionale „Rovere  D’oro”, respectiv Lorenzo Perossi. Linia succesului a culminat în anul 2007, când eleva a obţinut trei premii întâi, din care două internaţionale („Rovere  D’oro” şi Lorenzo Perossi) şi unul la Târgovişte, în cadrul concursului “Mozart”.

Anul trecut Mihaela a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional “Simonedelberte Frevier”. Anul acesta pianist şi-a adăugat pe lista succesului o menţiune câştigată în cadrul unei olimpiade desfăşurată la nivel naţional şi premiul al II-lea, obţinut la Concursul Internaţional  „Rovere  D’oro”.

Ar vrea să studieze Conservatorul

Multiolimpica naţională şi internaţională  a declarat că se pregăteşte să participe la concursurile care vor fi desfăşurate şi pe parcursul acestui an şcolar, 2009-2010. Cu toate că are deja un plamares impresionant de 20 de diplome, numai de la concursurile pentru pian, aceasta nu se va opri aici. La numai 13 ani, Mihaela visează să devină cunoscută în toată Europa şi să ajungă într-o bună zi să compună melodii la fel de bune ca ale lui Mozart, de aceea îşi doreşte să urmeze Conservatorul.  Pentru visul ei, aceasta munceşte zilnic suplimentar, de la trei până la cinci ore.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum te vezi tu peste câţiva ani?
M.M : Pentru mine sunetul înseamnă mult, iar când vine vorba despre sunetul de pian îmi dau seama că asta mă reprezintă. Vreau să devin o pianist de success, dar mi-aş dori să pot compune piese, la fel ca Mozart.

Ce artist e mai aproape de sufletul tău?
M.M: Eu îl ador pur şi simplu pe Mozart. Sunetele lui sunt uneori foarte sensibile, alteori foarte triste, ascult Mozart în funcţie de starea pe care o am şi îl interpretez din suflet. Dacă ar fi să fac o clasificare a marilor clasici, eu l-aş desemna pe Mozart cel mai bun din lume. Mi-aş dori să ajung la fel ca el într-o zi.

Ce-i place:
Îmi plac foarte mult cărţile, iar cartea mea preferată este „Viaţa la ţară”, de Duiuliu Zamfirescu. De câte ori am timp liber ador să citesc. De asemenea, îmi place să ascult muzică clasică.

Ce nu-i place:
Nu îmi plac dezordinea şi neliniştea. Ca să mă concentrez, am nevoie în general de foarte multă linişte şi de mordine în jurul meu.

Profil:
Născută: 13.12.1996, Târgovişte
Studii: elevă clasa a VII-a, Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte
Familie: singură la părinţi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite