Târgovişte: Criza loveşte în Mechel Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 250 de angajaţi ai Mechel Târgovişte vor rămâne fără un loc de muncă. Activitatea societăţii a înregistrat un puternic declin începând din luna octombrie 2008. Salariaţii au fost trimişi pe rând în şomaj tehnic, iar acum o parte dintre aceştia îşi pierd locurile de muncă. Oamenii se tem de ce le rezervă viitorul.

Până la începutul lunii septembrie, 249 dintre cei peste 3.000 de salariaţi de la combinatul Mechel Târgovişte vor trebui să-şi găsească noi locuri de muncă.

Liderul de sindicat al societăţii, Mihai Toma, a declarat azi-dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară“ că a primit în acest sens o notificare din partea conducerii, semnată de directorul general al combinatului, Osipov Andrey.

Un singur salariu compensatoriu

„Societatea face de mai bine de un an disponibilizări individuale şi aşa au plecat deja 200 de angajaţi. Acum am aflat că până cel târziu în luna septembrie vor pleca alţi 249 de salariaţi. Conducerea întreprinderii vrea să acorde persoanelor disponibilizate doar un singur salariu compensatoriu, iar sindicaliştii nu sunt de acord cu o astfel de măsură“, a declarat Mihai Toma.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dâmboviţa, Daniela Stanca, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că instuituţia a fost informată cu privire la această disponibilizare colectivă, care va avea loc în lunile iulie şi august.

Nu sunt comenzi

Potrivit liderului de sindicat, printre motivele care au determinat conducerea să ia această măsură se numără lipsa comenzilor pentru produsele combinatului, comandarea mărfii, dar neridicarea şi neplata acesteia sau pierderile înregistrate de combinat în ultimele luni din cauza crizei financiare.

Acesta a precizat că oţelul beton reprezintă 60% din ceea ce produce combinatul, iar în ultima perioadă concurenţa a venit cu preţuri foarte mici, ceea ce a determinat scăderea vânzărilor.

Declinul economic al societăţii a început încă din luna octombrie a anului trecut şi de atunci angajaţii au fost trimişi pe rând în şomaj tehnic. Toma a precizat că au fost luni, precum decembrie, ianuarie şi februarie, când activitatea a fost sistată aproape în totalitate. „În ultimele şase luni nu cred că muncitorii au lucrat două săptămâni, fără întreruperi“, a adăugat sindicalistul.

Până în prezent, conducerea societăţii nu a putut fi contactată pentru a da lămuriri cu privire la măsurile luate.

Viitorii şomeri nu ştiu cum se vor descurca

Persoanele disponibilizate provin, în cea mai mare parte, din rândul muncitorilor. Cei mai mulţi dintre aceştia au, în medie, 45 de ani şi sunt de profesie electricieni, sudori, lăcătuşi sau maiştrii mecanici.
„Şansele ca aceştia să-şi găsească acum, în perioadă de criză, un loc de muncă sunt reduse. Nu ştiu ce vor face aceşti oameni, au familii, rate la bancă, mai au copii în şcoală. Le va fi tare greu”, a adăugat Toma.

Muncitorii disponibilizaţi nu văd nicio cale de ieşire din această situaţie. „Nu cred că o să-mi mai găsesc un loc de muncă la cei 49 de ani ai mei. Soţul e pensionar, îmi pun şi eu nădejdea că mă vor ajuta copiii“, a declarat G.D, una dintre angajatele aflate pe lista de disponibilizaţi.

Nici cei care nu se află pe lista persoanelor disponibilizate nu sunt mai optimişti în ceea ce priveşte perioada următoare, dar preferă să stea acasă în şomaj tehnic, decât să rămână fără un loc de muncă.

„Eu nu sunt pe lista de disponibilizaţi şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că am încă un loc de muncă, chiar dacă mai stau acasă cu 75%. Am un copil la facultate şi nu ştiu cum m-aş fi descurcat dacă rămâneam fără serviciu“, a declarat V.B., o muncitoare în vârstă de 48 de ani de la Mechel.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite