Târgovişte: Spitalul Judeţean Târgovişte nu mai face internări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lipsei acute de fonduri cu care se confruntă, la Spitalul Judeţean sunt internaţi doar pacienţii grav bolnavi. Pentru că le-au fost tăiate fondurile bugetare începînd cu luna septembrie, medicii sunt nevoiţi să interneze doar persoanele care necesită intervenţii chirurgicale de urgenţă.

Situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte  a devenit dezastruoasă începând cu luna septembrie a acestui an, când Ministerul Sănătăţii a retras din fondul bugetar alocat spitalului o sumă importantă de bani, pe care a alocat-o Spitalului de Psihiatrie de la Gura Ocniţei.

Mai mult decât atât, pentru ultimele 400 de internări făcute în ultima lună, Spitalul Judeţean nu şi-a primit încă banii de la Casa Asigurărilor de Sănătate. „Spitalul a terminat contractul cu Casa de Sănătate la sfârşitul lunii septembrie, iar numărul de internaţi a crescut . Noi am mai făcut 400 de internări pentru care încă nu am primit banii de la Casă şi trebuie să găsim o soluţie să ne recuperăm banii. Până în momentul de faţă nu am avut nici o promisiune de soluţionare a situaţiei de criză, pe care o resimţim atât noi cât şi cei care au probleme medicale. Trebuie să internăm doar cazurile de urgenţă, atât ne permitem”, a declarat Carmen Marcu, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe.

Adio analize gratuite

Cu toate că analizele gratuite sunt un drept al cetăţenilor, Spitalul de Urgenţă nu îşi mai poate permite să acopere aceste servicii medicale. Din lipsa banilor şi de teamă că furnizorii nu le vor mai pune la dispoziţie materiale pe datorie, laboratorul de analize al spitalului nu mai poate  acoperi cheltuielile care se fac pentru analizele gratuite. În tot acest timp mii de târgoviştenii se calcă în picioare la cozi interminabile. „Am fost de curând să îmi fac analizele gratuite şi pur şi simplu mi s-a făcut rău şi am plecat acasă. Lumea care stă la coadă se ceartă, se împinge, fiecare vrea să intre la analize în faţa celuilalt, e un adevărat tărăboi”, a spus Elena Covaci, trecută şi ea pe listele cu analize gratuite.

Acordul cu FMI e de vină

În timp ce spitalul acumulează datorii uriaşe la furnizori, medicii fiind nevoiţi în ultima vreme să se descurce cu materialele existente pe stoc, Casa Asigurărilor de Sănătate scrie degeaba memorii „fără număr” la Ministerul Sănătăţii, aruncând vina pe acordul cu FMI pentru deficitul existent.  „Eu cred că de vină este acel acord semnat cu FMI-ul. Nu am ce măsuri să iau, degeaba fac 7.000 de memorii. Ce să fac? Să trimit la Bucureşti toate pomelnicele de la spitalele care spun că nu au bani?”, a declarat Georgeta Zaharia de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Aceasta a mai menţionat faptul că nici CAS-ul nu o duce mai bine, având în vedere faptul că din luna februarie a acestui an nu au mai primit sporuri salariale, iar pentru luna decembrie angajaţii vor încasa doar 50% din salariu.

CASETĂ
Pe lângă faptul că i-a fost alocat un procent de 83% din banii promişi de la buget pe anul 2009, Spitalul Judeţean din Târgovişte  se află în plină criză. Cum la ora acuală nu mai există nici un contract între Casa Asigurărilor de Sănătate şi Spitalul Judeţean, medicii de aici sunt nevoiţi să recurgă la măsuri drastice când vine vorba de tratarea pacienţilor.  Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe, Carmen Marcu, susţine faptul că nu se  vor mai face internări decât in cazurile care necesită intervenţie chirurgicală, deoarece personalul spitalului se confruntă cu o lipsă acută de medicamente şi materiale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite