Târgovişte: Florin Badea, omul-orchestră din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Florin Badea, omul-orchestră din Târgovişte
Târgovişte: Florin Badea, omul-orchestră din Târgovişte

Prima oară când a pus mâna pe o vioară a fost la vârsta de 6 ani. Acum a devenit unul dintre cei mai de succes profesori de muzică pe care i-a dat judeţul, cu mii de elevi pregătiţi şi zeci de premii naţionale şi internaţionale câştigate.

Ca toţi oamenii de succes, a avut în spatele său un mentor de excepţie, pe unchiul său, care l-a iniţiat în artele muzicii.

În liceu exersa în cabina de duş

Deşi pare greu de crezut, îşi aduce aminte de vremurile grele din liceu cu zâmbetul pe buze. „Pentru că nu aveam liceu de muzică la Târgovişte, am ales să merg la Piteşti, unde am urmat cursurile Liceului de Artă. La cămin am trăit vremuri frumoase, dar şi grele, în acelaşi timp. Era foarte greu să exersăm la instrumente întrucât eram câte opt inşi într-o cameră, iar fiecare trebuia să exerseze la câte un instrument. Ne găseam şi noi loc pe unde puteam. Eu, spre exemplu, exersam în cabina de duş de la baie. Îmi luam un scaun cu mine şi cântam la vioară. Astea au fost momentele cele mai grele”, a declarat Florin Badea.

Şi cum munca nu rămâne nerăsplătită, primii bani i-a câştigat tot în perioada liceului. Cânta oriunde, în formaţii de ocazie. Anii de liceu au trecut şi a venit vremea armatei. Nici aici însă nu s-a despărţit de arcuş. Era căutat de ofiţeri, dar şi de colegii de cazarmă, ca să le cânte pe la chermeze.

A îmbinat muzica populară cu cea corală, dar şi cu muzica folk. Acum este dirijor al corului „Appassionato” al Universităţii “Valahia” din Târgovişte, Facultatea de Ştiinţe şi Arte şi profesor de chitară la Liceul de Arte “Bălaşa Doamna” din Târgovişte.

Este minunat să faci ceea ce îţi place

“Am avut şansa ca bucuria mea de a face artă să se intersecteze cu profesia. Este extraordinar să faci din profesia ta o pasiune. E minunat să fii tot timpul în sala de repetiţii şi să vii cu bucurie şi dăruire”.

A cântat la marea MISA de la Vatican.  “Am câştigat nenumărate premii naţionale şi internaţionale cu elevii pe care i-am pregătit, dar cele mai importante ar fi locurile I şi al II-lea la un concurs de cânt coral din Grecia, de la Karpenissi, calificativul “Foarte Bine” la concursul de la Montreaux din Elveţia şi participarea la marea MISA de la Vatican, care a avut loc în Catedrala Sf. Petru, de Sf. Ilie”. Anul acesta a făcut furori cu corul cantabil al Liceului “Bălaşa Doamna”, cu care a câştigat două premii naţionale la Olimpiada Corală şi cu corul “Pro Muzica” al Primăriei Târgovişte, cu care a luat bronzul şi premiul special al juriului la Prevaza, în Grecia, şi, respectiv, argint la Barcelona.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi avut parte de incidente de-a lungul carierei?
 “Da. Înaintea unui concurs de vioară la Folk Chindia S XX, de la Mediaş, mi-am tăiat degetul cu briciul cu care trebuia să-mi pregătesc căluşul viorii. M-am tăiat adânc şi îmi curgea sângele, dar nu am simţit durerea din cauza emoţiilor. Cu toate astea, am luat premiul pentru cel mai bun instrumentist. Aveam 23 de ani atunci”.

Mai ţineţi minte câţi elevi aţi pregătit până acum?
“Fără modestie spun că prin mâna mea au trecut câteva mii de elevi de-a lungul carierei. Primesc şi acum mulţumiri în urma reuşitei pe care o au. De sărbători primesc mereu felicitări. Cei mai mulţi aveau talent, de asta s-au şi înscris la un liceu de arte, dar pentru marea performanţă ai nevoie şi de bunul Dumnezeu. Trebuie să îţi pună şi el ceva în traistă”.

Ce-i place:
 “Să mă bucur de rezultatele obţinute în urma efortului depus şi care sunt mereu rezultatul unei munci de echipă şi de lungă durată”.

Ce nu-i place: Neseriozitatea, lipsa de implicare afectivă, dezinteresul unora pe care îl etalează în dreptul profesiei pe care o au”.

Profil:

Născut: 1 decembrie 1958
Familie: căsătorit, doi băieţi
Studii: doctorat în muzicologie
Localitate: Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite