Târgovişte: Ştefan Lupu, regizor pentru Prima şi Pro TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Ştefan Lupu, regizor pentru Prima şi Pro TV
Târgovişte: Ştefan Lupu, regizor pentru Prima şi Pro TV

Fane Lupu este cunoscut ca fiind un om de teatru, veşnic pus pe glume şi întotdeuna cu o vorbă de duh care se potriveşte ca nuca în perete. Cei care au lucrat cu el spun despre Fane că este un adevărat profesionist iar rezultatele sale atestă cu vârf şi îndesat că acsta este adevărul.

Pasiunea pentru teatru a început de la primii paşi însă drumul de început nu a fost acesta. Fane Lupu a urmat cursurile de pictură ale maestrului Marin Petre Constantin. După şase ani de pictură şi pictură restauratorie, a decis să dea la facultatea de teatru din Târgu Mureş. A intrat uşor şi a avut parte doar de reuşite.

A cochetat şi înainte cu teatrul, jucând în formaţia Cercului Miltar vreme de trei ani dar la nivel de amator. În facultate însă a învăţat să fie un profesionist desăvârşit şi a înţeles „cu ce se mănâncă” arta dramatică.

A regizat pentru Teatrul Mic

După facultatea de teatru, a urmat activitatea în domeniu. Timp de cinci ani a lucrat, de cum a ieşit de pe băncile facultăţii, la teatrul „Alexandru Davilla” din Piteşti. Au urmat şi alte instituţii teatrale de renume din întreaga ţară precum Teatrul Mic din Bucureşti, unde a montat piesa „O noapte furtunoasă”.

Scriitor de dramaturgie

Pe lângă pasiunea de a regiza şi juca în piese de teatru, Ştefan Lupu le şi scrie. De-a lungul timpului a avut ocaza să îşi vadă piesele puse în scenă chiar de elevii săi de la clasa de teatru a Şcolii Populare de Artă din Târgovişte. Piesele sale de teatru au fost premiate la festivalurile de teatru din ţară, unde au fost jucate de trupa „Replica” a Cercului Militar.

Profesor de teatru

Despre activitatea ca profesor, Fane spune că i se potriveşte ca o mănuşă şi că este mândru să le poată transmite celor mai tineri experienţele sale acumulate în întreaga carieră.

A ajuns profesor după ce a plecat de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. „Am renunţat la munca de la teatru pentru un scop mult mai nobil: pregătirea celor mici, care acum au ajuns studenţi şi actori cu acte în regulă”, spune Fane.

 Întrebat de ce lucrează cu copiii, Fane are un răspuns simplu. „Pentru că sunt puri, curaţi, neatinşi, iar rezultatul îl vezi pas cu pas, crescând o dată cu ei”. Fane Lupu este mândru că, în foarte scurt timp, cei 42 de elevi ai săi au ajuns să facă tot ceea ce este necesar unui teatru, de la lumini şi scenografie până la regie, ba chiar şi scenarii.

A lucrat pentru televiziunile naţionale

De-a lungul carierei sale, care este departe de a se fi încheiat, Fane a avut numeroase colaborări cu televiziunile naţionale precum Pro TV, Prima, Antena 1, Etno şi chiar şi OTV. A turnat patru episoade de sitcom românesc pentru Antena 1 dar din diferite motive proiectul nu a mai fost finalizat. A lansat şi dus la bun sfârşit proiectul Columna TV, deschizând una dintre televiziunile locale din Târgovişte. S-a retras din televiziune imediat ce aceasta a început să emită.

Vrea să deschidă un teatru de amatori

Fane vrea să înfiinţeze un teatru de amatori, cu sală, lumini, recuzită şi tot ceea ce este necesar pentru activitatea teatrală, pentru a sprijini iniţiativa în plan dramaturgicşi actoricesc, pe cei ce au talent şi vor să îmbrăţişeze o artă atât de nobilă.

Ce-i place:
Îi place când vine sâmbăta, pentru ca abia aşteaptă să aibă mai mult timp pentru familia şi fetele lui. Îi place extrem de mult plăcinta cu mere făcută de mama soacră şi, bineînţeles, iubeşte teatrul.

Ce nu-i place?
Nu-i place deloc să înceapă un lucru şi să nu îl termine. În rest, a învăţat să ignore toate răutăţile oamenilor din jur şi s-a obişnuit să le considere doar o pierdere de timp, iar la el timpul este foarte valoros.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cel mai frumos lucru în teatru?
Aplauzele! Ele însumează aprecierile referitoare la munca depusă, asta însemnând stres, timp, nervi şi efort fizic. Ele sunt în fapt o răsplată extrem de frumoasă pentru tot ceea ce ai făcut.

Dacă nu era teatru, ce altceva ai fi făcut?
Pictură. Şi foarte puţin mi-a lipsit să nu devin pictor de biserici. Am renunţat când mai aveam doar un an de studiu. Am urmat trei ani de păictură şi trei ani de pictură restauratorie. Acum aş fi fost probabil cocoţat pe vreo schelă, în loc de scenă.

Profil:

Nume: Ştefan Lupu
Data naşterii: 03 Februarie 1967
Locul naşterii: Buzău
Studii: Licenţiat în Artă Dramatică, Târgu Mureş
Familie: căsătorit, două fete

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite