TURISM Generalul Kemenici este împotriva Circuitului Roşu propus de Elena Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al U.M. 01417 Târgovişte a declarat pentru „Adevărul” că ideea Elenei Udrea nu îşi are rostul, dând exemplu de trei proiecte viabile pentru turismul românesc. Alături de Kemenici este şi ofiţerul în rezervă Viorel Cristescu, care crede că prin popularizarea locului unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, se reabilitează imaginea unui dictator care a distrus viaţa a milioane de români.

Elena Udrea, ministrul Turismului, a anunţat că pregăteşte două oferte imbatabile pentru a-i atrage pe străini, ”Circuitul lui Dracula” şi „Circuitul Roşu”, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Foştii ofiţeri ai Garnizoanei Târgovişte nu văd însă cu ochi buni intenţia blondei de la minister.

„Păţeam ca irakienii dacă nu îl omoram pe Ceauşescu”

„E absurdă ideea aceasta. Sunt complet împotrivă. Sunt mult mai multe care se pot face în acest loc istoric unde a fost Şcoala Ofiţerilor de Cavalerie. Acolo se poate face un muzeu al Cavaleriei. Ar putea fi făcut un muzeu naţional pentru că cel de la Bucureşti este foarte mic. Categoric nu este o idee bună cea cu turismul. Dacă nu făceam noi ce am făcut la garnizoană, păţeam ce au păţit iugoslavii, irakienii, libienii, că nu s-a gândit nimeni care să îi aresteze pe liderii lor”, spune generalul Andrei Kemenici. 


image

Pe lângă un muzeu al Cavaleriei Române, fostul şef al U.M. 01417 Târgovişte, crede că în loc de pelerinaj la zidul executării, ar putea la fel de bine să se facă o bază sportivă sau un centru hipic naţional. „Există terenul şi toate condiţiile. Nu contează sportul, că e fotbal, că e baschet sau mai ştiu eu ce. Exista infrastructura necesară iar pe locul de la gară se pot face blocuri sau hoteluri unde sportivii să fie cazaţi sau chiar turiştii. Aceste trei obiective le văd extraodinar de importante nu doar pentru Târgovişte, ci şi pentru România. Nu îi văd pe chinezi închinându-se la zidul lui Ceauşescu”, a mai spus Kemenici.

Ceauşescu reabilitat?

Generalul este susţinut în ideea sa şi de colonelul Cristescu. „Eu am reţineri vizavi de această idee. Nu cred că este bine ca memoria unui dictator executat prin voinţa populară, să fie perpetuată printr-un pelerinaj instituţionalizat la locul execuţiei. Perpetuând memoria dictatorului, în timp, el este tranformat în martir, în erou, ceea ce nu corespunde judecăţii istoriei, momentului de atunci. El a fost executat atunci pentru nişte fapte pe care le-a făcut. Dictatorul este reabilitat încet, încet şi preamărit”, crede colonelul în rezervă Viorel Cristescu.



Ministrul Elena Udrea a explicat că România trebuie să abandoneze prejudecăţile legate de comunism şi să scoată bani din oferta în domeniu. Blonda de la Turism crede că oferta îi va tenta îndeosebi pe turiştii din China, care s-ar da în vânt după obiective care să le amintească de casă. Potrivit ministrului Turismului, “circuitul roşu” ar trebui să înceapă de la zidul de la Târgovişte, unde a fost împuşcat cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Locul ar trebui renovat şi apoi pus la dispoziţia turiştilor, care ar mai putea bifa pe traseu închisoarea Doftana, Scorniceştii, balconul CC şi cartierul Primăverii.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite