TRADIŢIE “Cupa Secerişului” dăinuie de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şelaru este singura localitate din judeţ Dâmboviţa unde există acest obicei. Manifestările distractiv-sportive prilejuite de încheierea treieratului au atras echipe şi din judeţele vecine, Teleorman şi Argeş.

În tradiţia populară românească se obişnuia ca, în ultima săptămână a lunii iulie, lucrătorii ogoarelor să se întâlnească într-un cadru sărbătoresc pentru a marca încheierea unei etape în recoltarea grânelor. De 35 de ani, această tradiţie este respectată la Şelaru, unde se organizează „Cupa Secerişului”, manifestare sportiv-distractivă la care participă toată suflarea satului.

image

Duminica aceasta, deşi a plouat aproape tot timpul, mai bine de 500 de oameni s-au strâns pe stadion să urmărească meciurile de fotbal disputate între echipe venite din judeţele Dâmboviţa, Teleorman şi Argeş, să asculte muzică şi să tăifăsească despre problemele cu care se confruntă, în faţa unei sticle de bere şi a unui platou cu mici.

500 de participanţi, în ciuda ploii


„Era frumos şi înainte. Se strângea lumea, cântau lăutarii. Veneau şi şefii de la partid, îi lăudau pe membrii cooperatori, mai ales când se obţineau producţii frumoase, şi chefuiau până dimineaţa. Nu rămânea petic de pământ nemuncit în zona noastră. Pe vremea aceea, se juca şi volei, şi handbal, şi baschet, nu doar fotbal. E bine şi acum, că e singura zi când ne distrăm şi noi, cei din Şelaru. În rest, nu ştim decât de muncă”, povesteşte localnicul Matei Florea, 66 de ani.

image

Primarul Florian Duţică a fost mulţumit că cea de-a 35-a ediţie a „Cupei Secerişului” s-a desfăşurat în condiţii moderne, în baza sportivă construită cu fonduri europene şi inaugurată cu această ocazie. Stadionul din inima câmpiei de sud a judeţului, investiţie în valoare de 700.000 de lei noi, dispune chiar şi de nocturnă.

Cei drept, astăzi, fotbaliştii celor 12 echipe înscrise în competiţie au cam plonjat prin apă, gazonul fiind inundat din cauza ploilor care nu s-au oprit mai bine de 48 de ore. Niciunul nu s-a dat înapoi însă, de dragul tradiţiei şi al celor care-i urmăreau cu sufletul la gură de pe margine, tribunele fiind pline.

„Participăm la «Cupa Secerişului» de 8 ani. Anul acesta, concurenţa este parcă mai mare decât de obicei, fiindcă au venit echipe şi din judeţele vecine. E foarte bine că s-a reuşit păstrarea tradiţiei care există aici de 35 de ani”, spune Ştefan Amuzescu, antrenorul de la „Sportul Mogoşani”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite