TIMP LIBER: Parcul Natural Bucegi, locul ideal pentru expediţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele nouă rezervaţii înglobate acestui areal pot fi admirate specii de plante şi animale unice în România. Turistului i se înfăţişează privelişti de nedescris în cuvinte, de cum lasă în urmă Centrala Electrică de la Dobreşti – Cariera Lespezi, tunelul spre Lacul Scropoasa, 7 Izvoare, Cheile Zănoagei şi tot aşa până la Vârful Omu.

O expediţie în Parcul Natural Bucegi este binevenită după o săptămână de muncă. În aria acestei rezervaţii, care se întinde pe mai mult de 32.000 de hectare, turistul are ce admira. Parcul este administrat de Regia Naţională a Pădurilor. Are înglobate nouă rezervaţii naturale, care cuprind specii rare de plante, o floră care nu poate fi întâlnită în alte locuri din ţară.

În Parcul Natural Bucegi intri imediat ce ai trecut de Centrala Electrică de la Dobreşti, comuna Moroeni. Traseul nu este dificil. Trebuie doar să urmăreşti marcajul turistic de bază – o cruce albastră pe fond alb. Poteca poate fi parcursă fără probleme. Doar pe alocuri, în zona pâraielor, trebuie să calci atent din piatră în piatră. Punţile din lemn care existau cândva nu au mai fost recondiţionate.

Tabloul contopirii cerului cu pământul


Dacă ajungi pentru prima dată în Bucegi, vei fi uimit şi de banda de transport calcar, care se întinde de la Moroeni până la Cariera Lespezi, pe o distanţă de 8 kilometri. Banda este considerată a fi una dintre cele mai lungi din Europa. Spun unii localnici că ar fi fost construită prin anii ’20. Până atunci, pentru transportul pietrei se folosea funicularul.

Zona Carierei Lespezi oferă privirii un peisaj minunat. Unic. Stânca, parcă se contopeşte cu cerul, iar pădurile de molid „zugrăvesc” baza, ca într-un tablou.

Dacă ai noroc, poţi ajunge la Scropoasa, străbătând tunelul de aducţiune săpat prin munte. Cum ai trecut dincolo, năvăleşte peste tine răcoarea proaspătă a Lacului Scropoasa. Luciul de apă, de culoare verde-albăstrui, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ şase hectare. Iarna, când este îngheţat, contrastează plăcut cu brazii, acoperiţi de omăt.

image

De la Scropoasa te poţi abate de la traseul spre inima munţilor şi să zăboveşti la „7 Izvoare”, loc de legendă. Din tăria stâncilor, izvorăşte „apa sfântă a dacilor”, considerată, în urma analizelor efectuate de specialişti, cea mai pură apă din Europa, având proprietăţi terapeutice şi energizante deosebite.

Te întorci de la „7 Izvoare” şi continui drumul, urmând firul Ialomiţei prin Cheile Zănoagei Mari şi apoi Cheile Zănoagei Mici, străjuite de pereţi de stâncă înalţi de peste 200 de metri, de pe care ţâşneşte din piatră, din loc în loc, câte un brad solitar.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite