TERMEN: 12 luni pentru refacerea faţadelor clădirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care nu se conformează noii legi sunt pasibili să primească amenzi de la 2.000 la 8.000 de lei. Familiile cu venituri sub 1.500 de lei ar putea beneficia de ajutor financiar din partea primăriilor, dacă acestea dispun de bani. Pentru imobilele-monument, fondurile de reabilitare sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Încă o belea pe capul dâmboviţenilor, şi aşa secătuiţi de criza economică pe care o traversăm! „Legea faţadelor” a fost promulgată de preşedintele României. Conform acestui act normativ, proprietarii de case şi apartamente care, prin nivelul de degradare, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător sunt obligaţi să ia măsuri de realizare a lucrărilor pentru reabilitarea structural-arhitecturală a clădirilor, pe cheltuială proprie.

Legea prevede că termenul de execuţie a investiţiei este de 12 luni, de la primirea notificării din partea administraţiei locale. Perioada poate fi prelungită cu cel mult şase luni, printr-o cerere adresată primarului.

Palatul administrativ, o clădire-pericol


Măsura este benefică, dacă ţinem cont de situaţia deplorabilă în care au ajuns multe imobile din Târgovişte, dar, spun oamenii, dacă nu se găseşte şi o formă de sprijin din partea statului, nu poate fi pusă în practică. „Nu avem cu ce să facem asemenea lucrări. Noi abia ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Trebuie să vină şi primăria cu partea ei de contribuţie şi să ne lase mai mult timp la dispoziţie. Un an de zile este prea puţin. Nu avem cum strânge atâţia bani”, spune Radu Filoftel, locuitor din Micro V.

image

Blocurile-turn din acest cartier sunt adevărate pericole pentru trecători. Frecvent, se desprind bucăţi din cărămida aplicată pe faţade cu zeci de ani în urmă. Ca să nu se întâmple o nenorocire, oamenii au împânzit zona cu panouri de avertizare sau au înconjurat perimetrul cu garduri. Şi imobilele din centrul oraşului au probleme la capitolul siguranţă pentru pietoni.

Sunt dese cazurile când tencuiala pică pe trotuar, târgoviştenii reuşind în ultima clipă să se ferească de „ghiuleaua” venită din înălţimi. Până şi Palatul Administrativ – în care funcţionează Prefectura Dâmboviţa şi Consiliul Judeţean – este tapetat cu mesaje de genul „Pericol. Cade tencuiala”.

Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, recunoaşte că trebuie luate neîntârziat măsuri în cazul unor clădiri, însă este conştient că oamenii nu dispun de bani. „Voi solicita o acţiune de inventariere a tuturor imobilelor cu probleme, însă voi începe să trimit notificări mai întâi către proprietarii de pe Centrul Vechi, unde administraţia locală a investit bani, iar construcţiile aflate în stadiu avansat de degradare strică imaginea oraşului”, spune Gabriel Boriga.

Credite cu dobândă subvenţionată de stat


Asociaţiile de proprietari care nu înregistrează datorii pot contracta prin CEC credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru a executa lucrări de reabilitare a faţadelor. Finanţarea va fi împărţită astfel: 10% din surse proprii ale beneficiarului şi 90% din împrumutul garantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Perioada de rambursare este de maximum 5 ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite