TARGOVISTE: Sfat al bătrânilor în jurul unei partide de table

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasionaţii de jocuri înving frigul de afară
Pasionaţii de jocuri înving frigul de afară

Oamenii se adună zilnic în Parcul Mitropoliei, se joacă şi dezbat actualitatea. Indiferent de vreme, târgoviştenii, majoritatea de vârsta a treia, stau ore întregi la o partidă de şah, table sau rummy.

De ani buni, mulţi târgovişteni se strâng în fiecare zi în parcul din centrul municipiului, unde sunt amenajate mai multe mese pentru jocurile de şah, rummy şi table. Se leagă prietenii, se aprind discuţii care mai de care mai provocatoare şi astfel venirea în parc devine obişnuinţă.

„Ne întâlnim aici, facem un joc, o discuţie, o polemică”

Oamenii se strâng chiar şi atunci când este frig afară. Temperaturile scăzute nu-i determină pe bătrâni să stea acasă. „Venim aproape în fiecare zi. Ce să facem? Să stăm la bloc? Ne întâlnim aici, facem un joc, o discuţie, o polemică. Orice subiect ne înfierbântă pe frigul ăsta”, ne-a declarat Gheorghe Pârcălabu. La 72 de ani, bărbatul este un obişnuit al întâlnirilor din Parcul Mitropoliei. Când vremea e bună, nu vine singur. „Soţia nu se supără că plec de acasă. Când e cald, o aduc şi pe ea. Vara, vine mai mereu. Nu joacă. Dar, ca să nu stea acasă, o iau cu mine”, explică bătrânul.

Se simt în pielea lor

În parc, la mesele de joc, oamenii sunt ei înşişi. Se relaxează la un joc, dezbat subiecte de actualitate, sărbătoresc de ziua lor. Voicu Florea, de 74 de ani, este un jucător înrăit, dar numai în parc. Aici a adunat multe amintiri. „Acasă nu prea joc. Copiii sunt mari, nepoţii au alte distracţii. Aici mă antrenez. Jucăm pe 10 bani, să nu jucăm degeaba, să fie o miză la mijloc. Ne mai ţinem de şotii, mai râdem, mai glumim. De Sfântul Gheorghe, de Sfântul Ion, de zilele noastre, facem cinste, să ne simţim bine”, povesteşte pensionarul.

Doar meciurile la TV îi ţin în casă

Singurele motive pentru care oamenii aleg vreodată să rămână acasă şi să renunţe la ieşirea în parc sunt meciurile difuzate la televizor. „De atâţia ani ne întâlnim aici oameni din tot oraşul. Când sunt meciuri sau ceva interesant de urmărit la televizor, nu prea se strâng oameni, dar sunt zile în care venim cu zecile, indiferent dacă e cald sau frig. Aici nu ne deranjează nimeni”, spune Gheorghe Pârcălabu.

Confruntări la mese între generaţii

Deseori, tinerii vin şi ei în parc, dornici să joace cu pensionarii. Un joc aici este o adevărată provocare şi fiecare încearcă să înveţe de la cei mai în vârstă. Bătrânii nu se simt deranjaţi şi îi incită la discuţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite