Studenţii de la Drept, avocaţi pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru câteva momente amfiteatrul „Traian Ionaşcu” s-a transformat într-o sală de judecată. Instruiţi de profesorii universitari, tinerii absolvenţi de la Facultatea de Drept au simulat un proces în cazul unei infracţiuni de furt calificat.

Studenţii  din ultimul an de la Facultatea de Drept au îmbrăcat hainele judecătoreşti pentru a-şi da seama ce îi aşteaptă după ce vor ieşi de pe băncile facultăţii. Tinerii absolvenţi au avut ca sarcină să rezolve o infracţiune, unde protagoniştii erau chiar colegii de grupă. Chiar dacă a fost vorba de un proces experimental, absolvenţii dâmboviţeni şi-au luat rolul în serios şi pe parcursul unei ore, toţi cei prezenţi au asistat la desfăşurarea lui fără să scoată niciun sunet, ca şi cum ar fi luat parte la proces în toată regula.
Sala de judecată, probă de foc a studenţilor
În fiecare an, studenţii din anul terminal de la Drept trebuie să treacă printr-o probă de foc şi anume simularea unui proces experimental. „Anul acesta, studenţii au avut de rezolvat un dosar în care doi bărbaţi au furat un lănţic de aur de la o tânără domnişoară. Acest proces este garanţia că studenţii facultăţii noastre au acumulat suficiente cunoştinţe ca să facă un exerciţiu al profesiei lor viitoare. Pentru toţi, aceasta este cea mai grea probă, procesul în sala de judecată. Cel de astăzi, a reprezentat creaţia tuturor, iar soluţia dată este una legală şi temeinică. Tinerii absolvenţi au pus în joc cunoştinţele acumulate, sensibilitatea şi emoţiile proprii vârstei, dar cu toate acestea au ţinut cont şi de îndrumarea acordată cu profesionalism de colegii noştrii Matei Daniel şi Denisa Tudorache”, declară Livia Mocanu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice Sociale şi Politice.
În memoriam Gheorghe Dumitru
Aceste procese experimentale au loc în fiecare an încă din 2002 şi toţi studenţii absolvenţi ai Facultăţii de Drept trebuie să contribuie la punerea lui în scenă. Procesul de anul acesta vine în  cinstea memoriei conferenţiarului universitar doctor Gheorghe Dumitru, iniţiatorul acestui proiect. „Am lucrat cu toţii la această activitate şi am avut destul de mari emoţii. Am fost pregătiţi trei ani pentru a fi avocaţi, magistraţi, notari sau executori judecătoreşti, aşa că acest proces, fie el şi experimental va fi primul din cele care vor urma. A fost puţin dificil să găsim rezolvarea corectă a cazului prezentat, dar cu ajutorul domnilor profesori am reuşit. Am creat cazul, infracţiunea, personajele, rolurile şi replicile cu toţii, am lucrat în echipă şi am avut grijă de toate amănuntele. Nu ne aşteptam să vină atât de multă lume să ne asiste, dar a fost bine că am avut sprijinul colegilor”, mărturiseşte o studentă de 22 de ani.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite