Târgovişte: Studenţii îşi găsesc foarte greu de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt predispuşi la program prelungit şi vor foarte tare să muncească, studenţii din Târgovişte nu reuşesc să se angajeze. 

Studenţii din Târgovişte care au de gând să facă şi un ban cinstit în timpul anilor de studiu trebuie să se înarmeze cu nervi de oţel şi răbdare din plin. Şi asta pentru că, în această perioadă, e tot mai greu să găseşti un job destul de bine plătit şi care să îţi ofere şi posibilitatea de a te duce, din când în când, la cursuri.

Maria are aproape 20 de ani şi a trecut în anul II la A.S.E în Târgovişte. A lucrat anul trecut la o firmă unde se ocupa de preluarea reclamaţilor din partea clienţilor, dar compania şi-a mutat sediul în nordul ţării iar ea a rămas fără loc de muncă. Din iarna trecută nu a mai reuşit să îşi găsească ceva de lucru.

„Am tot fost pe la multe firme din oraş. Am dat CV-uri peste CV-uri şi am fost sunată de câteva firme, dar când le-am spus că nu am foarte multă experienţă dar că vreau să învăţ şi că voi face sigur faţă, mi-au spus că mă vor suna ei şi nu au mai făcut-o”, povesteşte tânăra. „Am găsit câte ceva de muncă dar în nişte condiţii extrem de grele. Cineva de la o spălătorie m-a sunat să mă angajeze dar a trebuit să refuz. Era vorba de un program infernal, de 12 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, şi un salariu de doar 600 de lei”, povesteşte Maria.

Patronii nu angajează oameni fără experienţă

Majoritatea patronilor care au nevoie de personal nou se fereşte de oamenii fără experienţă în domeniu. În ziarele şi site-urile cu anunţuri, nimeni nu vrea un salariat fără un minim de 2-3 ani de lucru pe un post similar.

Mulţi studenţi lucrează şi fără acte


Există şi tineri care ar face orice pentru un loc de muncă. Andrei are 22 de ani şi a intrat în ultimul an de facultate la Marketing. În timpul liber încearcă să îşi câştige traiul făcând site-uri pentru diverse companii. Cum în ultima perioadă piaţa e din ce în ce mai inactivă, a trebuit să îşi caute un loc de muncă. El repară acum calculatoare pentru o firmă specializată din judeţ. “Lucrez cât pot de mult şi iau aproape 900 de lei pe lună. Iau banii din mână, de la şef, pentru că nu am acte legale de muncă, nu au vrut să îmi facă. De fapt, asta a fost condiţia la angajare”, spune tânărul.

Chiar şi absolvenţii îşi găsesc de muncă foarte greu

Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa, la începutul acestei luni existau 731 de persoane absolvente de studii superioare pe lista şomerilor. Cifra semnifică 5% din numărul total al şomerilor oficilai din judeţ, care a ajuns la 14.678. Studenţii care nu şi-au definitivat studiile nu au dreptul să depună dosarul de şomaj.

“Nu există nici multe locuri de muncă pentru cei cu studii superioare. La 15 septembrie aveam doar 11 astfel de posturi pe care angajatorii vor să le ocupe, dintr-un total de 178 de locuri de muncă vacante”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dâmboviţa, Daniela Stanca.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite