Stimulente nesimţite pentru funcţionarii din primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce detaşat Primăria Găeşti, care a reuşit să învingă în instanţă Prefectura Dâmboviţa şi continuă să stimuleze salariaţii. În lipsa unei hotărâri de guvern care să stabilească criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de prevederile legii, edilii au dispus după cum au considerat de cuviinţă.

36 de edili din cei 89 câţi există în Dâmboviţa au emis dispoziţii privind acordarea unor sporuri de până la 75% din salariul de bază funcţionarilor implicaţi în aplicarea legilor funciare şi în accesarea de fonduri europene. La solicitarea Instituţiei Prefectului Dâmboviţa, 31 dintre aceştia au revocat actele administrative emise.

Ceilalţi cinci au decis să se judece cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, considerând că nu au încălcat legea. Administraţiile de la Găeşti, Mătasaru, Finta şi Cornăţelu au câştigat pe fond procesele intentate de Prefectură, iar acum se judecă recursurile. În ceea ce priveşte comuna Malu cu Flori nu s-a dat încă o soluţie.

Patru procese sunt pe rol


Susţin juriştii Prefecturii că nu orice funcţionar dintr-o primărie poate beneficia de prevederile Legii 339/2007. Este obligatoriu ca la nivelul fiecărei administraţii locale să se constituie structuri specializate care să fie încadrate cu personal pregătit în managementul de proiect cu finanţare internaţională. Doar acestor specialişti li s-ar putea plăti sporuri de până la 75% din salariul de bază.

În lipsa unei hotărâri de guvern care să stabilească criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de prevederile Legii 339/2007, privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, primarii au dispus după cum au considerat de cuviinţă. La fel se întâmplă în cazul stimulentelor pentru funcţionarii care colectează impozitele şi taxele de la populaţie.

„Sporurile nu le primesc pur şi simplu. Trebuie să facă executări, somaţii, popriri pe conturi, adică să aducă bani la buget. În ceea ce priveşte venitul meu şi al viceprimarului, sunt stabilite prin hotărâre judecătorească”, afirmă Alexandru Toader, primarul oraşului Găeşti. Până la judecarea recursului, în luna septembrie, sporurile se achită integral salariaţilor. „Sunt legale, date corect. Le luăm în continuare până când va hotărî instanţa de judecată cum trebuie procedat”, spune edilul din Găeşti.

Aşa s-a ajuns ca în Primăria Găeşti să existe funcţionari plătiţi şi cu 4.500 de lei pe lună. Câţiva kilometri mai spre Bucureşti, Ilie Dinu, primarul de la Titu are altă opinie. „Doar un singur angajat primeşte stimulente. Este vorba despre şeful Biroului Programe Europene. Celorlalţi nu le-am acordat sporuri fiindcă nu ştiu exact dacă este legal. Nu vreau să-i pun pe oameni să dea banii înapoi”, afirmă Ilie Dinu.

Funcţionarii nu restituie banii luaţi


Şi, totuşi, funcţionarii nu sunt puşi să înapoieze stimulentele, chiar dacă primăria a pierdut procesul. Este cazul celor de la Mătasaru, care au primit stimulente până în luna iunie, când instanţa Curţii de Apel a considerat că deciziile de acordare semnate de primar sunt ilegale şi le-a anulat. Nu i-a obligat însă pe oameni să restituie banii, fiindcă, pe fond, administraţia locală câştigase procesul cu Prefectura.

„Am câştigat la Târgovişte, însă ne-a respins Curtea de Apel Ploieşti. Era vorba de stimulente de aproximativ 300 de lei pentru fiecare om implicat în aplicarea legilor funciare şi accesarea fondurilor europene. am fost obligaţi să nu mai acordăm aceste sporuri. Atât. Acum, lucrăm fără bani. Eu, ca primar, am un salariu de 1.600 de lei”, spune edilul Radu Naie. Salariaţii de la Finta aşteaptă şi ei cu sufletul la gură decizia instanţei de recurs. Primarul Marin Şerban este optimist şi crede că vor câştiga, considerând sporurile cât se poate de legale.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite