Statele de plată nu mai au loc la Arhivele Statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivele Naţionale Dâmboviţa sunt pline
Arhivele Naţionale Dâmboviţa sunt pline

Filiala Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale nu mai are spaţiu pentru a prelua documentaţia firmelor desfiinţate. Lichidatorii au dat în judecată instituţia, pentru că refuză să preia actele şi până la o decizie a judecătorilor, actele rămân la sediile societăţilor lichidate.

Dâmboviţenii care au nevoie de adeverinţe legate de vechimea şi încadrarea în muncă, după ce firmele la care au lucrat au dat faliment, trebuie să se adreseze Arhivelor Naţionale Dâmboviţa sau lichiditorilor, după caz. Situaţia este încurcată, pentru că documentaţia ar trebui să ajungă de la lichidatori la Arhivele Naţionale ale României, pentru depozitare. Însă la sediul instituţiei din Dâmboviţa, conducerea spune nu mai există spaţiu. Astfel, statele de plată ale oamenilor rămân la societăţile desfiinţate ceea ce îngreunează procesul de eliberare a adeverinţelor solicitate de foştii angajaţi.

Lichidatorii au dat în judecată Arhivele Naţionale Dâmboviţa
 Lichidatorii dau vina pe cei de la filiala judeţeană a Arhivelor Naţionale pentru situaţia creată. „Ne vin 20-30 de persoane lunar să solicite adeverinţe. Documentaţia firmelor este sigilată la sediile fostelor societăţi, pentru că noi nu putem s-o depozităm. Arhivele Statului trebuie să preia toate dosarele, dar reprezentanţii direcţiei judeţene spun că nu au unde să le ţină. Avem patru procese cu ei, dar lumea nu poate să aştepte o decizie a judecătorilor, aşa că ne deplasăm la sediile firmelor desfiinţate, pentru a cerceta documentele şi a putea da un răspuns solicitantului”, explică Ion Ciocănel, lichidator în cadrul firmei Stef Jus, din Târgovişte.

Arhivele Naţionale spun că nu încalcă legea
Legea spune că Arhivele Naţionale trebuie să preia toată documentaţia firmelor desfiinţate, atât actele cu caracter istoric, cât şi practic. Dar reprezentanţii instituţiei refuză, pentru că nu au spaţiu şi personal necesar. „Prin ordonanţă de urgenţă s-a hotărât ca Arhivele să preia documentele firmelor lichidate, dar în condiţiile în care se înfiinţează departamente speciale şi nu avem aşa ceva”, a declarat Dobrin Pârvan, directorul filialei Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale ale României. „Firmele de lichidare ne-au dat în judecată şi instanţa tinde să le dea dreptate. Dar noi nu putem face preluări masive de arhivă. Nu ştiu ce vom face dacă vom fi obligaţi să preluăm acele dosare, că nu avem condiţii să le depozităm. Spaţiile de depozitare sunt aproape epuizate şi nu avem fonduri să amenajăm altele”, a adăugat Dobrin Pârvan.

Nu există bani pentru investiţii la Arhivele Statului Dâmboviţa
Dobrin Pârvan spune că instituţia pe care o reprezintă nu are fonduri pentru amenajarea a noi spaţii de depozitare. „Avem un buget mititel, de exemplu anul trecut a fost de 60.000 de lei. Aceşti bani abia ne ajung să supravieţuim”, a declarat şeful serviciului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite