Start la creaţie! Copiii din Dâmboviţa pot învăţa să lucreze în lut, să încondeieze ouă şi să picteze pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările dedicate „Zilelor Cetăţii” Târgovişte au început de astăzi, chiar dacă nu în mod oficial. Centrul Judeţean de Cultură a organizat un atelier de creaţie, pe mai multe secţiuni, în curtea celei mai vechi biserici din Târgovişte – Biserica Geartoglu, proaspăt renovată.

Peste 30 de copii au venit încă de la primele ore ale dimineţii la tabăra de creaţie - „Toamna la Chindie”, dornici să înveţe să lucreze în lut, să picteze icoane pe sticlă sau să încondeieze ouă. „Încerc să fac o oală. Nu prea îmi iese. Am mai încercat şi acasă şi îmi place foarte mult. Am încercat să nu îi fac mizerie mamei mele, cu toate că îmi place să mă mozolesc”, ne-a spus istovită de puteri, dar în acelaşi timp cu zâmbetul pe buze, Roxana Teodora, o fetiţă de numai 6 ani.



Meşterul care predă olăritul, ce-i drept, pentru câteva zile, spune că modelarea lutului nu este atât de grea pe cât pare. Trebuie puţină atenţie la detalii. Special pentru tabăra de creaţie - „Toamna la Chindie” a venit tocmai de la Horezu. „Nu este aşa de greu, dar trebuie să ai experienţă ca să iasă ceva din mâinile tale până la urmă. Oricine se poate ajuca de aşa ceva, dar nu îţi iese ceea ce doreşti din prima. Încerc să îi învăţ pe aceşti copii să lucreze în lut, dar sunt cam mici pentru roata olarului”, ne-a spus Costel Popa Horezu. Aecsta practică olăritul de 30 de ani şi se laudă că duce tradiţia din tată în fiu, de mai aproape un secol.

Tabăra de creaţie va fi deschisă celor dornici să înveţe ceva nou, toată săptămâna. „Meşterii populari vor arăta copiilor din tainele meşteşugurilor, îi vor învăţa să modeleze în lut, să coasă, să vopsească ouă, să picteze icoane pe sticlă. Vor fi grupe de copii de dimineaţa, până seara. Toată săptămâna  vor avea loc activităţi de creaţie. Meşterii populari sunt din Dâmboviţa, în cea mai mare parte a lor. Am adus de la Horezu un meşter olar şi de la Suceava, o meşteriţă încondeietoare de ouă. Sunt bineveniţi toţi copiii care vor să înveţe să facă ce le propunem noi”, a declarat Gabriela Ţopa, cercetător la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Toate materialele sunt procurate de către Primăria Târgovişte iar produsele pe care le vor crea copiii vor fi expuse publicului larg în ultima zi a „Zilelor Cetăţii”.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite