Târgovişte: Dorin Staicu, pasionat de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Dorin Staicu, pasionat de cercetare
Târgovişte: Dorin Staicu, pasionat de cercetare

Este inventator în domeniul sistemelor hidraulice, a fost zece ani director la Compania de Apă Târgovişte- Dâmboviţa şi iubeşte literatura.

Pentru Dorin Staicu pasiunea pentru inginerie a început din liceu, când a făcut parte din cercul ştiinţific “Astronautica”, unde a deprins tainele construcţiei de modele de rachete şi de avioane. A mers mai departe şi a urmat Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii Bucureşti, pe care a terminat-o cu nota 10.00.

După terminarea facultăţii a păstrat legătura cu şcoala, pentru a putea fi la curent cu noutăţile, pentru a învăţa mereu. Predă cursuri de mecanica fluidelor şi maşini hidraulice, alimentări cu apă, canalizare şi staţii de epurare la universităţile Valahia Târgovişte şi Politiehnica Bucureşti.

 “Mi-a plăcut şcoala, am învăţat bine, am ţinut legătura cu ea până în ziua de astăzi, obţinând titlul de conferenţiar universitar. Am urmat şi cariera didactică în învăţământul liceal şi universitar, pentru a fi permanent în mijlocul cunoaşterii. Numai întreţinând această flacără vie putem să fim la curent cu tot ceea ce este nou şi performant în meseria în care sunt”, a precizat Staicu.

Lucrează de mai bine de 14 ani la Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa, care până anul trecut s-a numit RAGC Târgovişte. A fost timp de zece ani director la această societate şi va rămâne în cadrul echipei, pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele.

Două distincţii la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles

Dorin Staicu este pasionat de cercetare şi a fost răsplătit pentru munca sa. Ne-a povestit că în 1988 a brevetat un ştand pentru robineţi şi supape de siguranţă, pe care s-au făcut teste şi verificări înclusiv la supapele de siguranţă de la Centrala Nucleară Cernavodă.

Pentru această invenţie, a primit din partea statului un premiu în valoare de 36.000 de lei, din care putea da un avas pentru jumătate dintr-o Dacie 1300.

În 2004, obţine medalia de bronz la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles, cu invenţia instalaţii de alimentare cu apă. Dorin Staicu explică faptul că acest sistem reglează permanent turaţia pompelor în funcţie de presiunea minimă, urmărind caracteristica hidraulică a reţelei de apă.

În 2006, împreună cu doi profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles pentru pompa rotativă volumetrică

“Pompa poate asigura vehicularea fluidelor cu vâscozitate mare, putând fi utilizată la evacuarea amestecurilor fluidice din subsolurile blocurilor inundate”, a mai precizat Dorin Staicu.

Nu renunţă la cercetare

Inginerul spune că nu se va opri la aceste invenţii şi merge mai departe cu descoperirea de noi sisteme, care să facă viaţa oamenilor mai uşoară. Împreună cu profesorii de la catedra de hidraulică de la Universitatea Politehnică Bucureşti, lucrează la o tehnologie de fabricare a conductelor pentru sisteme de apă, care transmite printr-un sistem electronic specific orice scurgere de apă.

“ Această soluţie tehnică va putea identifica cu precizie dacă şi unde sunt pierderi pe reţelele de apă. Soluţia de principiu este stabilită, fiind în curs de brevetare. Se lucrează, în prezent, la soluţia de brevetare tehnologică”, a adăugat inventatorul.

Mândru de familia sa

Este evident că pentru Dorin Staicu familia este foarte importantă şi vorbeşte cu mult drag despre fata lui, Alexandra, care este o tânără studentă de 19 ani. Dorin Staicu recunoaşte, de asemenea, că fără sprijinul soţiei, nu ajungea să realizeze atâtea lucruri.

“Fata mea, Alexandra, este boboc la A.S.E. Bucureşti. Nu a împărtăşit dragostea mea pentru inginerie, dar mai am speranţe că în viitor se va adapta şi mi se va alătura. Trebuie să recunosc că beneficiez de sprijinul soţiei cu care cu care sunt căsătorit din anul IV de facultate şi am fost colegi de liceu”, povesteşte zâmbind inginerul.

Întrebări şi răspunsuri

Iubiţi ingineria, dar, dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi alege un alt drum?
Nu, categoric nu. Ingineria este meseria care adună cunoştinţe teoretice, se bazează pe experimentări şi realizează lucruri concrete, utile societăţii. De aici, parcursul profesional, care însumează atât performanţe tehnico-ştiinţifice de natură teoretică şi experimentală cu realizări concrete.

Mi-aţi dezvăluit că iubiţi literatura, de unde această pasiune?
“În perioada studenţiei şi după aceea m-a preocupat şi partea literară. Am făcut parte din Clubul Epigraniştilor, între anii 1970-1980, condus de Mircea Ionescu Quintus.

Ce îi place

Îmi place să învăţ tot timpul de la toţi, pentru că de la fiecare poţi găsi ceva util sau nou, care îţi este sau îţi va fi necesar cândva.

Ce nu îi place

Cartea “Trădarea la români şi ceea s-a petrecut în ultimul timp în România” exprimă ceea ce mie nu-mi place. Cred că uneori s-a trădat interesul naţional, am cedat prea uşor valorile muncii unor generaţii, câştigând o libertate pe care n-am ştiut şi nu ştim încă să o gestionăm.

Profil:


Născut de 18 iunie 1955, Târgovişte
Studii: doctorat în domeniul mecanicii fluidelor la Universitatea Politehnică Bucureşti
Familie: căsătorit, o fată de 19 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite