“Sporul casei” sau “brad indian” la Şcoala Nr. 2 din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala I.A. Brătescu Voineşti este singura şcoală cu seră botanică din România. Plantele sunt îngrijite cu atenţie de către elevi în fiecare zi, dar şi de către profesori, care au strâns câteva zeci de soiuri de plante.

Şcoala Ioan Alexandru Brătescu Voineşti din Târgovişte poate concura serios cu orice grădină botanică. Şi asta pentru că în interiorul unităţii de învăţământ funcţionează o minunată seră cu plante care mai de care mai pretenţioase.

Este singura şcoală din România care deţine o grădină botanică în adevăratul sens al cuvântului. Aici se pot găsi muşcate, sporul casei, ficus, leandru, dar şi plante mai exotice cum ar fi bradul indian, sau floarea dragostei, o plantă mediteraneană.



De flori au grijă atât profesorii cât şi elevii

De minunatele flori au grijă atât cadrele didactice cât şi elevii care în fiecare pauză vin să le vadă şi să le ude, dacă este nevoie. “Şi noi dar şi copiii au grijiă de plante. Cu toate acestea, ei nu intră nesupravegheaţi pentru a săpa pământul sau pentru a uda florile. Când o să vină căldura o să dăm jos panourile pentru a întra soarele. Copiii sunt mari iubitori de plante. Suntem singura şcoală din ţară care are o astfel de seră. Am ţinut foarte mult să avem în continuare acest spaţiu verde. Înainte de reabilitarea clădirii am încălzit florile cu o sobă, pentru ca nu aveam centrală termică”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Popescu Iulia, directoarea adjunctă a unităţii şcolare.

Elevii se simt în largul lor atunci când intră în seră şi vin deseori să bea apă de la cişmeaua amplasată chiar în centrul serei.

Au avut şi păsări

Sera botanică a fost înfiinţată în 1990 de către directorul Oprescu Victor dar a fost rearanjată în 2004, când a fost reabilitată şcoala. O contribuţie importantă la realizarea serei a avut Nicolae Biculescu, fostul director de la Grădinile Publice care a donat câteva zeci de soiuri şcolii, dar şi copiii care au adus pământul şi îngrăşământul.



“De doi ani avem aici la noi o echipă de profesoare de biologie inimoase care s-au îngrijit foarte mult de flori. Au pus plăcuţe în dreptul fiecarei plante, le-au dat importanţa aceea ştiinţifică pentru orele de botanică. Colegii mei se duc acolo în pauze pentru a se recrea, pentru a lua o gură de aer proaspăt sau chiar pentru a lectura o carte. E o încântare pentru toată lumea. Am avut şi păsări şi broscuşe dar nu au rezistat.”, adaugă Popescu Iulia.
La loc de cinste stă tabloul fostului director Oprescu Victor.


image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite