Spitalul Judeţean din Târgovişte va fi administrat de austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Concluzie amară: actul medical în Dâmboviţa consumă bani mulţi fără a fi eficient şi este afectat şi de o acută lipsă de medici.Vamed Grouppe Austria se ocupă în momentul de faţă de Spitalul AKH din Viena, al treilea ca mărime din lume, unde s-a tratat preşedintele Traian Băsescu.

După ce Consiliul Judeţean şi-a dat acordul pentru desfiinţarea a cinci spitale şi transformarea lor în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, ieri s-a organizat o dezbatere publică în cadrul căreia s-a analizat sistemul medical dâmboviţean.Au participat directori de spitale, şefi de secţie, medici specialişti, consilieri judeţeni, primari şi parlamentari.

Sorin Ioniţă, directorul de cercetare al Societăţii Academice Române, a prezentat un raport din care reiese că actul medical în judeţul Dâmboviţa consumă bani mulţi, fără a fi eficient. De asemenea, se simte o lipsă acută de medici. În viziunea celor care au efectuat studiul, situaţia se poate îmbunătăţi doar printr-o reorganizare având ca pilon central Spitalul Judeţean din Târgovişte.

Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a dezvăluit celor prezenţi intenţia de a da sistemul spitalicesc dâmboviţean în administrarea consorţiului austriac Vamed, care se ocupă în momentul de faţă de Spitalul AKH din Viena, al treilea ca mărime din lume.

Spitalele trebuie să producă, nu doar să consume

Istvan Besenyei, reprezentantul austriecilor, a prezentat rezultatul scanării întreprinse de Vamed Austria. S-a ajuns la concluzia că problemele pleacă de la nivelul veniturilor realizate de spitalele din judeţ faţă de bugetele programate.

„Un minus de 10% poate creea dezechilibre majore. Soluţia în acest moment este ca anumite funcţiuni, precum bucătăria, spălătoria, achiziţia de materiale sanitare, să fie centralizate, fiindcă ar putea duce la economii”, afirmă Istvan Besenyei. Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, dr. Carmen Marcu, crede că este o şansă pentru sistemul spitalicesc din Dâmboviţa această centralizare.

„Medicina înseamnă muncă de echipă. Nu putem vedea activitatea medicală decât ca un tot unitar, plecând de la medicii de familie şi terminând cu toate spitalele, nu doar acestea şase. În Dâmboviţa, sunt spitale care înghit bani mulţi şi rezolvă foarte puţine lucruri. Ar trebui să renunţăm să ne mai minţim”, spune dr. Carmen Marcu.

Directoarea Spitalului de Psihiatrie Gura Ocniţei, dr. Mariana Săvulescu, a atras atenţia că unitatea pe care o conduce iese din tiparele obişnuite. „La evaluarea efectuată de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Gura Ocniţei s-a situat pe primul loc. Veniturile noastre sunt obţinute şi din internări cu plată”, afirmă Mariana Săvulescu.

10 români, zilnic la Spitalul din Viena

Spitalul AKH din Viena are 9.000 de angajaţi şi 2.200 de paturi. Dispune de 51 de săli de operaţie şi laboratoare de cercetare care se desfăşoară pe 10.000 de mp. Costul unei  zile de spitalizare ajunge la 900 de euro, fără tratament şi analize. Anual, se internează la Viena peste un milion de pacienţi din întreaga lume. În primele luni ale anului 2010, statisticile arată că 10 români au ajuns zilnic la Spitalul Universitar din Viena.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite