Spitalul Judeţean este închis pe jumătate, iar consilierii judeţeni amână finanţarea lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la spital sunt boicotate de aleşi
Lucrările la spital sunt boicotate de aleşi

Consiliul Judeţean Dâmboviţa funcţionează cu intermitenţe din ce în ce mai mari. Luptele dintre Putere şi Opoziţie pentru deţinerea supremaţiei întârzie lucrările de reabilitare şi modernizare la Spitalul Judeţean din Târgovişte, precum şi alte investiţii cu fonduri europene nerambursabile.

Întruniţi în şedinţă ordinară de lucru, după două luni de inactivitate din lipsă de cvorum, aleşii judeţeni tot nu au rezolvat problema finanţării unor lucrări de maxim interes pentru comunitatea locală.

1,5 milioane de lei, blocaţi în cont

Lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte au demarat la jumătatea lunii mai şi trebuie finalizate în 2012. Pe lângă cele 20 de milioane de euro alocate de Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean contribuie cu 8 milioane de lei şi Ministerul Sănătăţii cu 6 milioane de lei. După ce, în vară, investiţia a “şchiopătat” din cauza ritmului leneş al muncitorilor români, acum bate pasul pe loc pentru că aleşii judeţeni sunt prea orgolioşi. De două luni, proiectul de hotărâre privind aprobarea unei finanţări interne rambursabile în sumă de 26,4 milioane de lei aşteaptă să fie luat în discuţie şi aprobat, pentru a se continua unele investiţii începute sau pentru a se putea plăti partea de contribuţie a administraţiei judeţene la proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă.

În august, Ministerul Sănătăţii a alocat 1,5 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări suplimentare la Spitalul Judeţean, care nu erau prinse în proiectul cu finanţare europeană - refacerea instalaţiei electrice, reabilitarea interioară a saloanelor, iar banii sunt blocaţi în cont întrucât consilierii nu au aprobat indicatorii tehnico-economici. Din acest motiv, lucrările stagnează pur şi simplu. “Aşteptăm şedinţa Consiliului Judeţean de două luni ca să putem da drumul licitaţiilor pentru care am primit finanţare de la Minister. Suntem cu spitalul închis la jumătate. Bolnavii sunt alergaţi prin tot oraşul. A venit frigul şi suntem asaltaţi de patologia de sezon. Avem şi câte trei bolnavi în pat”, spune dr. Lavinia Ionescu – managerul unităţii medicale.

Proiect amânat

Opoziţia, formată din consilierii USL, susţine că nu este oportună contractarea unui credit în această perioadă de criză. “Nu vom fi de acord să împrumutăm  judeţul Dâmboviţa cu 264 de miliarde de lei vechi pe o pwerioadă de 20 de ani. Nu cred că este cazul să ne împrumutăm astăzi de bani la bănci ca să facem extinderi de parcări la Spitalul Judeţean, spre exemplu. Putem fi de acord să ne împrumutăm pentru a plăti cota de cofinaţare la un proiect european care se află în derulare, dar nu putem fi de acord să luăm împrumuturi pe teorii”, s-a exprimat senatorul Adrian Ţuţuianu, purtător de cuvânt USL Dâmboviţa. Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean, cataloghează reacţia consilierilor judeţeni ai Opoziţiei drept un moft, pentru care fiecare dâmboviţean pierde 20 de euro, fiindcă 10 din cele 28 de proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi implică fonduri necesare unor investiţii de interes public a căror valoare totală depăşeşte 10 milioane de euro.

Nici în şedinţa de marţi, 25 octombrie, consilierii USL nu au votat proiectul de hotărâre care privea contractarea unui împrumut, solicitând amânarea.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite