RESTRUCTURARE: Spitalele din Dâmboviţa rămân fără 395 de paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea va continua şi în 2012, pentru că România trebuie să ajungă la media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori. Anul acesta, sunt afectate de decizia Ministerului Sănătăţii în special secţiile de bolnavi cronici, respectiv Sanatoriul TBC Moroeni şi Spitalul de Psihiatrie Gura Ocniţei.

În Dâmboviţa funcţionează spitalele orăşeneşti Găeşti, Pucioasa şi Moreni, plus Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, cu cele cinci secţii externe ale sale – la Moroeni, Voineşti, Târgovişte, Gura Ocniţei şi Ochiuri. De asemenea, în scurt timp, Judeţeanul va prelua şi unitatea medicală de la Titu, salvată de la desfiinţare printr-un parteneriat încheiat între administraţia locală şi cea judeţeană.

În total, conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, sunt în funcţiune 2.699 de paturi în cadrul tuturor spitalelor din judeţ. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 208/2011, trebuie să dispară din schemă 395 de paturi din unităţile medicale existente în Dâmboviţa.

„Noi ne-am făcut un calcul, la ce am preluat şi ce vom mai prelua, şi am ajuns la concluzia că putem să reducem 200 de paturi. Nu am decis exact câte paturi pe fiecare secţie. Vor fi reduceri în secţiile de cronici, adică la TBC şi Psihiatrie. Secţiile de acuţi trebuie să funcţioneze la limita maximă”, spune dr. Carmen Marcu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Pacienţii nu văd cu ochi buni reducerea numărului de paturi


Pacienţii şi-au exprimat deja temerea că vor ajunge să stea câte doi în pat, ca în anii ’90, sau că vor fi refuzaţi la internare.

„Aţi văzut câte cazuri în ţară. Au murit oamenii pe stradă, după ce au fost trimişi acasă de la spital. Tot acolo să ajungem? Noi nu suntem ca ăia din Occident. La noi este nevoie de multe paturi în spitale”, spune Niculina, o bolnavă internată la Târgovişte.

image

Dr. Carmen Marcu crede că a venit momentul ca spitalul să nu mai fie tratat ca o unitate de asistenţă socială.

„În spital omul trebuie să stea doar atâta timp cât să-i pui un diagnostic mai complex şi să-l stabilizezi. Adică a-i da un tratament injectabil, intravenos sau a-l supune unei intervenţii chirurgicale. La noi însă, se merge pe ideea aceea ne ducem la spital să ne efectuăm analizele, ne internăm din trei în trei luni să ne facem vitaminele. Nu se poate”, afirmă dr. Carmen Marcu.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dâmboviţa, dr. Jean Popescu, crede că restructurarea numărului de paturi va ajuta spitalele să obţină acreditarea, după normativele europene.

„Toată problema este ca această reducere de paturi să nu se facă pe sprinceană, ci după indicatorii care spun cât de plin este un pat dintr-o secţie. Un indicator bun, înseamnă utilizarea unui pat timp de 280 de zile din cele 365”, spune dr. Jean Popescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite