Soţii Râncă şi-au unit destinele datorită dansului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Râncă şi-au unit destinele datorită dansului popular
Soţii Râncă şi-au unit destinele datorită dansului popular

Maria şi Valeriu au format pereche, timp de 20 de ani, pentru Ansamblurile Folclorice „Chindia” şi „Brâuleţul” şi au promovat dansul popular românesc în toată Europa.

Dragostea pentru folclor îi stăpâneşte de copii. Nu au putut concepe viaţa fără ritmurile electrizante, pline de forţă ale jocului popular românesc. Maria şi Valeriu Râncă şi-au intersectat drumurile în anii liceului. Amândoi dansau în cadrul a două ansambluri folclorice. S-au întâlnit la repetiţii, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Era anul 1987.

„M-am dus la Sindicate cu o prietenă, care trebuia să ajungă la repetiţii. Făcea parte din ansamblul condus de domnul Gheorghe Văduva. Eu eram la domnul Nica”, îşi aminteşte Maria.

Imediat, o completează Valeriu. „Maestrul ne-a zis să ne alegem câte o fată şi să le arătăm paşii. Eu am ales-o pe ea. Am început să o învăţ şi am sfârşit dându-ne întâlnire la film, la Victoria”.

Maria zâmbeşte şi ne dezvăluie din secretele primei întâlniri cu cel care îi este soţ de 22 de ani. „M-a păcălit. Mi-a spus că vin toţi din ansamblu şi când colo, la film, eram doar eu şi cu el”.

Vor să reînvie „Brâuleţul”

Maria şi Valeriu şi-au unit destinele şi au devenit şi parteneri de dans în Ansamblul Chindia, condus la vremea aceea de coregraful Gheorghe Văduva. La toate concursurile, festivalurile sau turneele în străinătate, au dănţuit împreună.

„În Italia, când ne-am dus prima dată, în 1991, la hotel am primit cameră împreună, separată de grup, că eram căsătoriţi. Când am intrat la duş, am constatat că nu erau robinete. Totul era pe fotocelulă. A trebuit să chemăm pe cineva să ne ajute, că nu găseam apa caldă. Noi, în România, nici acum nu avem la hoteluri băile pe fotocelule”, ne povesteşte Valeriu Râncă.

Văzând că Ansamblul Chindia se dezintegrează, soţii Râncă, alături de prietenii dansatori Nicoleta şi Viorel Radu, au decis să înfiinţeze în comuna natală, Dragomireşti, Brâuleţul, formaţie care a dus faima localităţii în toate colţurile ţării. Lângă cele două cupluri s-a aflat directorul Căminului Cultural Dragomireşti, Viorel Marinoiu.

După 10 ani de activitate însă şi „Brâuleţul” s-a destrămat. „Mulţi s-au căsătorit. Au plecat la muncă în străinătate. Au fost prinşi de greutăţile vieţii şi au renunţat la dans. Noi, nu. Vrem să mergem mai departe, să punem din nou pe picioare «Brâuleţul». Directorul Viorel Marinoiu a dat deja anunţ că organizăm preselecţie. Ne dorim dansatori cu vârstă peste 30 de ani şi neapărat familişti, că doar aşa putem rezista”, afirmă Valeriu Râncă.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi făcut multe turnee în afara ţării. Cum erau primiţi dansatorii români?
Când intram cu căluşul, ciocârlia sau periniţa, străinii erau extaziaţi. Sunt dansurile care le-au plăcut cel mai mult. Spectacolele nu se terminau niciodată înainte de ora două din noapte. Apoi, ne duceam la masă. Se punea câte un cort, ca la nuntă. Participau ansambluri din multe ţări. Îmi amintesc că, la un festival al vinului care se organiza în Italia, au răsturnat mămăliga cu o macara, atât era de mare. Ne-au servit-o cu brânză topită.

Băieţii vă calcă pe urmă?
Da şi nu. Marius, cel mic, a fost o perioadă în trupa de dansuri moderne de la Căminul Cultural Dragomireşti. A renunţat. Cel mare, nu dansează decât la nunţi. Amândoi se descurcă foarte bine, însă nu vor să meargă pe drumul ăsta, al dansului. În schimb, sunt mândri de părinţii lor. Când am primit o filmare din Italia, de la turneul din 1991, au fost impresionaţi de cele văzute.

Ce le place:

„În afară de dans şi muzică, îmi place legumicultura. Am un solar acasă şi stau numai de el. Cultiv de toate acolo. De asemenea, îmi place să călătoresc”, spune Valeriu.

„Îmi plac foarte mult copiii. Din acest motiv, după ce am fost disponibilizată, m-am angajat îngrijitoare la grădiniţa din sat. Îmi place să gătesc şi să călătoresc”, afirmă Maria.

Ce nu le place:

„Nu îmi place că se pierde tradiţia populară românească”, susţine Valeriu.

„Nu îmi plac oamenii mincinoşi şi cei răi”, declară Maria.

Profil:

Nume: Râncă Valeriu
Născut: 19 iunie 1968, Târgovişte
Studii: Şcoala Profesională
Nume: Râncă Maria
Născută: 20 februarie 1968, Ulieşti
Studii: Şcoala Profesională
Familie: Au împreună doi băieţi: Alin-Constantin şi Marius-Marian

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite