Şomer, dar cu studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Filip are master în turism, dar a lucrat cocător la o patiserie. Pentru că în Târgovişte cu greu îşi mai poţi găsi un loc de muncă, tot mai mulţi oameni sunt nevoiţi să lucreze în alte domenii decât cele în care s-au specializat.

Târgoviştenii resimt puternic actuala criză economică, iar mulţi dintre ei abia îşi duc traiul de zi cu zi. Societăţile fac disponibilizări pe capete pentru a reduce din cheltuieli. La sfârşitul lunii aprilie, la Asociaţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 19.217 de şomeri, numărul real al acestora fiind însă mai mare.  Marius Filip, 30 de ani, a făcut o facultate de istorie-geografie şi are un master luat în turism, dar degeaba. Acesta găseşte cu greu un serviciu. „Sunt şomer de şase luni. În tot acest timp nu am reuşit să-mi găsesc niciun loc de muncă. Am lucrat prin Bucureşti ca agent de vânzări, director de vânzări şi gestionar. Am lucrat şi ca agent de turism în Târgovişte. Am fost şi cocător la o patiserie, unde făceam covrigi. Am lucrat cocător pentru că nu mi-am găsit altceva mai bun, trebuia să lucrez undeva pentru că nu aveam bani să mă întreţin. Nu am găsit de muncă nicăieri, am depus multe CV-uri, dar m-au chemat puţini la interviuri şi cei care au făcut-o s-au dovedit a fi neserioşi. Firmele nu mai sunt serioase, la interviu îţi spun una, iar ei fac alta. Nu îţi oferă nimic, nici condiţii, nici salariu rezonabil”, spune acesta.

„Viaţa de şomer este agasantă şi stresantă”

Târgovişteanul locuieşte într-o garsonieră, unde plăteşte o chirie lunară de 400 lei. Este nevoit să apeleze la ajutorul prietenilor, pentru a-şi plăti datoriile. Din nefericire însă, situaţia se va înrăutăţi, şi nu doar pentru Marius, ci pentru toţi românii, care vor resimţi din greu creşterea TVA de la 19 la 24%. „Viaţa de şomer este agasantă şi stresantă, pentru că te gândeşti mereu cum vei reuşi să supravieţuieşti. Mă descurc foarte greu, abia îmi permit să-mi duc traiul de zi cu zi. Mă mai ajută prietenii să pot trece de această perioadă. Am făcut câteva împrumuturi, iar acum îmi este greu să dau banii înapoi. Din cauza situaţiei financiare nu-mi permit multe lucruri, cum ar fi frigider sau maşină de spălat. Frigiderul ar fi consumat mult curent, astfel că m-am gândit că este mai bine fără el. În general, îmi procur doar minimul necesar de mâncare. Statul nu oferă niciun sprijin. Condiţiile din România sunt foarte proaste. Sunt dispus să lucrez şi în alt oraş, numai ca să câştig un ban”, mai spune târgovişteanul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite