Silviu Miloiu predă istoria românilor în Finlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, cercetătorul de 37 de ani face naveta în Europa Nordică, pentru a-i învăţa pe finlandezi despre români.

Silviu Miloiu a fost întotdeauna atras de lumea nordică, precum şi de cea baltică. „Am fost întotdeauna pasionat de istoria ţărilor baltice şi nordice, dar era un subiect tabu înainte de 1989. Nu se ştia prea multe despre aceste state. Eu am aflat de existenţa lor de la anumite posturi de radio, Vocea Americii şi Europa Liberă, pe care le ascultam cu interes”, mărturiseşte profesorul târgoviştean. Studiul acestor spaţii a început încă din facultate, dar l-a aprofundat ca doctorand. „În 1997, am început să cercetez istoria spaţiilor baltice, acesta constituind subiectul tezei de doctorat la Universitatea din Craiova, «România şi ţările baltice în perioada interbelică», lucrare pe care am publicat-o în 2003”, povesteşte Silviu Miloiu.

Vorbeşte finlandeza şi estoniana
Pentru că în bibliotecile din România nu existau suficiente materiale, profesorul a plecat în Estonia şi Finlanda să studieze. „Am apelat la materiale din Arhivele Naţionale, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe şi a altor instituţii. Nu exista niciun specialist pe domeniul respectiv la noi în ţară şi nu exista acord de schimb între România şi ţările baltice. Am obţinut, însă, o bursă din partea Universităţii Tartu, din Estonia şi aşa am reuşit să cercetez documente de arhivă importante. Cu această ocazie am început să studiez şi limba estoniană. Studiul ei m-a ajutat să învăţ limba finlandeză, cele două asemănându-se mult. Dar m-a şi încurcat, pentru că nu mai pot vorbi corect estoniana. În 2001 am primit o bursă de studiu în Finlanda”, rememorează cercetătorul de 37 de ani. Aici a predat în 2002 primul curs de istoria românilor din străinătate. “Am fost foarte bine primit, integrat în societatea lor, am legat multe prietenii şi am avut multe colaborări. Oamenii s-au arătat interesaţi de ceea ce făceam. Am mai predat cursul la universităţi din Marea Britanie şi Estonia”, spune Silviu Miloiu.

A renunţat la Finlanda pentru România
Profesorul universitar consideră Finlanda un spaţiu deosebit de interesant.
“Are o cultură şi o istorie proprie, acest spaţiu are ceva care respiră a europenitate, dar are particularităţile lui”, îl descrie târgovişteanul. Deşi e îndrăgostit de această lume, a refuzat oferta de a rămâne acolo, ca profesor la universitate. “În 2002 am primit oferta de a rămâne în Finlanda, dar nu am acceptat pentru că simt că aici trebuie să dezvolt studiile baltice şi nordice”, mărturiseşte cercetătorul. El a înfiinţat în 2007 Asociaţia pentru Studii Baltice şi Nordice din România. “Asociaţia îşi propune să unească eforturile cercetătorilor interesaţi de aceste spaţii şi să fie o punte de legătură între România şi ţările baltice şi nordice. Ea serveşte binelui public, pentru că ne adresăm tuturor”, explică târgovişteanul.
După ani de experienţă în sistemul de învăţământ finlandez, profesorul târgoviştean crede că ar trebui să ne inspirăm din modelul adoptat în Finlanda. „Sistemul lor de învăţământ are puncte comune cu sistemul nostru, dar e mai liber, permiţând studenţilor să urmeze şi o specializare secundară. Aceştia sunt foarte bine pregătiţi, datorită unui sistem performant şi a unui examen de bacalaureat exigent. Avem multe de învăţat de la ei”, consideră Silviu Miloiu. El recomandă târgoviştenilor să viziteze Finlanda şi spune că oamenii de acolo sunt prietenoşi, în ciuda aparentei răceli. “Omul de rând poate merge acolo fără complexe. Peisajele sunt frumoase, muzeele numeroase şi unele excelent dotate, iar oamenii, deşi sunt reci la prima vedere, o dată ce-ţi devin prieteni, îţi vor fi prieteni pe viaţă. Există o şansă extraordinară să comunici cu ei, pentru că vorbesc limba engleză”, explică Silviu Miloiu.


Care este cel mai mare avantaj oferit de Finlanda?
“Fiecare este avantajat dacă va vizita acestă ţară. Dar marele avantaj este al studenţilor, căci acolo nu există taxe de studiu, doar de înscriere, iar universităţile sunt printre cele mai bune din lume.”

În ce s-au concretizat studiile asupra spaţiilor baltice şi nordice?
“Am publicat mai multe cărţi şi articole şi am pregătit singurul curs universitar din România care tratează istoria acestor ţări, «Istoria Europei Nordice şi Baltice, în epoca contemporană», pe care îl predau începând din 2002.”


Ce-i place?
“Îmi place curiozitatea, vocaţia, talentul, inteligenţa, imaginaţia, pasiunea, pentru că le consider premise esenţiale pentru a face orice în viaţă. Îmi place optimismul, pentru că ajută să depăşim orice obstacol”, crede Silviu Miloiu.

Ce nu-i place?
“Politicianismul, pentru că face ca orice idee, oricât de bună ar fi, să fie transformată într-o dispută între oameni. De asemenea, nu-mi plac cei care se folosesc de oameni ca să-şi atingă obiectivele”, spune cercetătorul.


Profil:
Născut: 1 aprilie 1973, Târgovişte
Studii: doctorat în istorie Universitatea din Craiova, România şi Universitatea din Turku, Finlanda


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite