Sebastian Darmaz face performanţă cu bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian e olimpic şi are mai multe premii naţionale
Sebastian e olimpic şi are mai multe premii naţionale

Talentul, susţinut de isteţime şi ambiţie, este o reţetă cunoscută a succesului. Mai puţini cunoscuţi sunt însă cei care reuşesc, dar cu sacrificii mari. Băiatul de 10 ani din Târgovişte câştigă la concursuri naţionale care îl costă uneori mai mult decât venitul lunar al familiei, de 180 de lei.

Sebastian Darmaz, elev în clasa a cincea la Şcoala “Vasile Cârlova” din Târgovişte, este unul dintre ei. Eu nu are condiţiile materiale ale multora dintre copiii de vârsta lui, dar are o pasiune şi dorinţa de a învăţa. “Pasiunea mea e robotica. O practic de doi ani, la Palatul Copiilor, cu profesorul Ion Ghiţeanu şi am obţinut 10-12 diplome la concursuri. Mă atrage acest domeniu pentru că am văzut că mă pricep şi că pot face ceva în el”, spune calculat, cu un ton de savant modest.

Concursurile costă

Sebastian Darmaz face parte din grupa de performanţă a cercului de robotică de la Palatul Copiilor din Târgovişte. “Vreau să lucrez în mecatronică. Îmi place să programez roboţi în Mikro Pascal şi să desenez schemele lor în Proteus Lite C”, mărturiseşte însufleţit băiatul în vârstă de 10 ani. Această pasiune, chiar dacă are rezultate, este totuşi costisitoare. “Cel mai recent concurs a fost la Botoşani. N-am putut beneficia de ajutor de la inspectoratul şcolar şi a trebuit să plătim din buzunare. Grupa mea de patru elevi s-a întors cu trei cupe de aur”, spune Sebastian. Concursul de la Botoşani a costat-o pe mama lui 200 de lei, în condiţiile în care ea are ajutor social de 180 de lei pe lună. “Sunt mulţumită, pentru că s-a întors cu premiul I. E un copil foarte bun şi învaţă foarte bine, sunt mândră de el”, mărturiseşte Elisabeta Darmaz, mama copilului.

“Îmi iau de la gură să nu-i lipsească nimic şi să se menţină în frunte”

Sebastian locuieşte cu mama lui, la o mătuşă, după ce părinţii s-au despărţit. Mama îl încurajează să înveţe şi îl susţine din puţinii bani pe care îi are. “Am 30 de ani de vechime în muncă. Am lucrat în construcţii, m-au dat afară, am luat şomaj şi acum am ajutor social de 180 de lei. Nu am găsit nicăieri de  muncă. El e foarte isteţ şi studios şi fac totul pentru el. Îmi iau de la gură să nu-i lipsească nimic şi să se menţină în frunte. Dacă aş fi avut serviciu, nu aş fi simţit greul”, spune cu tristeţe Elisabeta Darmaz, de 54 de ani. Efortul ei este apreciat de cadrele didactice de la şcoală. “Sebastian e un copil foarte muncitor şi cu o dorinţă de cunoaştere foarte mare. Mama lui a reuşit să-i insufle dorinţa de a se afirma. Face sacrificii mai multe decât ceilalţi părinţi. E un copil ca scos din cutie, arată ca într-o vitrină”, spune învăţătoarea Luminiţa Banu.

“Toată lumea mă felicită, dar nu există fonduri să fiu ajutat”


Sebastian are rezultate bune şi la şcoală, fiind chiar olimpic. Anul trecut a obţinut locul al treilea la faza naţională a concursului Olipiadele Cunoaşterii şi are şi premii la concursuri naţionale de informatică. “Am note de 9 şi 10. Îmi place cel mai mult matematica şi istoria, dar m-am înscris şi la concursuri de limba română. Toată lumea mă felicită, dar nu există fonduri să fiu ajutat”, explică aparent detaşat Sebastian Darmaz. Chiar dacă face cinste judeţului, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa ne-au spus că nu există programe de sprijin pentru copiii de vârsta lor. “Mie îmi pare rău cu nu pot să-l duc la toate concursurile. Ar avea şi mai multe rezultate. Bani nu a câştigat de pe urma lor, dar de doi ani de zile merge într-o tabără gratuit. Mi se pare un succes, pentru că eu n-am posibilitatea să-l trimit”, povesteşte mama lui. Ea şi cadrele didactice speră ca totuşi baiatul să primească ajutor până nu se descurajează. “Are nevoie de sprijin financiar, ceea ce l-ar motiva şi pe el, şi pe mama lui”, crede învăţătoarea.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite