Se surpă Parcul Mihai Bravu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii au rămas stupefiaţi când, în orele lor de plimbare prin Parcul Mihai Bravu, au remarcat că halci mari din nou-înfiinţata grădină publică  a oraşului au fost înghiţite de râul Ialomiţa.

Oamenii sunt precauţi, atunci când îşi plimbă copiii. Procesul de eroziune continuă de la zi la zi. Într-o porţiune, apa a ros malul până lângă aleea principală. „Este ultima dată când mai vin cu nepoţica aici. Până nu s-o remedia situaţia, mă limitez la parcul din centru. Veneam tocmai la marginea oraşului pentru linişte, dar în condiţiile date, renunţ”, spune o bunică.

Ialomiţa înghite Parcul Mihai Bravu
Grădina publică a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Mediului şi alocaţii din bugetul Primăriei Târgovişte. S-au cheltuit peste 10 miliarde de lei vechi. Târgoviştenii de-abia aşteptau să vadă minunea. Noul parc se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 5 hectare, pe malul râului Ialomiţa, între podurile Mihai Bravu şi Teiş. O alee pavată, de circa 1,5 kilometri, străjuită de bănci, arbori şi spaţii de joacă pentru copii. Proiectantul, administraţia publică locală, constructorul, dirigintele de şantier nu au luat în calcul faptul că întreaga investiţie poate fi pusă în pericol de apele râului Ialomiţa, al cărui curs este neregularizat pe toată lungimea nou-înfiinţatului parc.

Râul curge pe lângă aleea pietonală
Inevitabilul s-a produs mult prea rapid. Apele învolburate ale Ialomiţei, alimentate de ploile din ultima lună, au erodat deja Parcul Mihai Bravu. În unele porţiuni, râul curge pe lângă aleea pietonală. Noroc cu balustradele, că altfel se pot produce incidente nedorite. Bucăţi din mal se rup în continuare. Primarul municipiului, Gabriel Boriga, recunoaşte că parcul nu mai îndeplineşte condiţiile de siguranţă pentru cetăţeni. „Este o situaţie îngrijorătoare. Aleea principală a parcului este în pericol de prăbuşire. Malul nu mai ţine mai mult de trei luni. Situaţia chiar arde”, spune Gabriel Boriga. Pentru a pune la adăpost investiţia de 10 miliarde de lei vechi abia dată în folosinţă, Consiliu Local Târgovişte a aprobat alocarea altor 23 de miliarde de lei vechi pentru consolidarea malului râului Ialomiţa pe o porţiune de 300 de metri. „Este strigător la cer. Cum să porneşti o asemenea lucrare fără să te gândeşti la toate pericolele? E clar că s-a aruncat cu banii”, spune un târgoviştean care se plimba prin Parcul Mihai Bravu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite