Se caută tineri lăutari pentru înfiinţarea unui taraf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Gorj sunt cele mai multe tarafuri de lăutari din ţară
În judeţul Gorj sunt cele mai multe tarafuri de lăutari din ţară

Aceştia trebuie să aibă vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani şi trebuie să ştie să cânte la instrumente ca acordeonul sau ţambalul. Preselecţia este organizată de Asociaţia „Romanes” şi vor fi incluşi în formula tarafului doar doispreze tineri, care vor demonstra că au talent. Acesta va fi singurul taraf din ţară format numai din tineri.

Tinerilor târgovişteni li se oferă şansa de a face parte dintr-un taraf şi au, astfel, ocazia să cânte la diverse spectacole şi festivaluri din ţară, dar şi din străinătate. Cei care au vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani şi ştiu să cânte la acordeon, clarinet sau ţambal, se pot înscrie la o preselecţie organizată de Asociaţia “Romanes”, care va avea loc pe 21 octombrie, la Clubul Studenţilor. Aceştia vor trebui să-şi demonstreze calităţile de lăutari în faţa organizatorilor, iar cei mai buni dintre ei vor fi incluşi în formula tarafului. “Vrem ca acest taraf al nostru să fie format numai din tineri. Fiecare dintre cei care vor participa la preselecţie trebuie să demonstreze că are potenţial şi că poate face faţă în taraf. Este o şansă bună pentru tineri de a se afirma, mai mult decât atât, vom face un turneu judeţean cu ei. Taraful va fi format din doisprezece membri”, a declarat pentru Adevărul de Seară Iordache Costache, consilier pe probleme de management la Asociaţia “Romanes”.

Vor cânta peste hotare

Tinerii lăutari care vor trece cu brio de preselecţie vor fi instruiţi timp de o lună, după care vor cânta în cadrul unui festival intitulat “Muzica rromilor, înainte de toate”. Aceştia au şansa să susţină spectacole şi peste hotare, în ţări ca Spania sau Italia, acolo unde muzica lăutărească este apreciată. “Potenţialul acestor copii trebuie valorificat. Aceştia trebuie să ştie să cânte la instrumente ca acordeon, clarinet, ţambal, vioară sau contrabas, dar şi orgă. La preselecţie, acestora li se va da o melodie pe care să o interpreteze, dar vor alege şi ei una. Va fi singurul taraf din ţară format numai din tineri”, spune acesta.
Tinerii trebuie să se prezinte la preselecţie cu instrumentele proprii sau dacă nu au le pot împrumuta de la cineva. Organizatorii spun, însă, că pentru cei care nu au instrumente proprii şi vor fi selectaţi în taraf se va găsi o soluţie, să se achiziţioneze instrumente prin instituţiile de cultură. Trebuie ştiut faptul că preselecţia nu se adresează numai tinerilor lăutari de etnie rromă, poate participa oricine care este îndemânatic la mânuirea instrumentelor. Cei doisprezece tineri lăutari vor face repetiţii de 3-4 ori pe săptămână, câte două ore.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite