Unităţi de învăţământ fără pază profesionistă. Paza şcoalii nr. 8 este asigurată de directoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica intruşilor, directorii unităţilor de învăţământ i-au pus pe mecanici supraveghetori. Conducătorii şcolilor au trimis adrese către Primăria Târgovişte, solicitând să reintroducă paza cu poliţişti comunitari.

Restructurările efectuate în cadrul Poliţiei Comunitare Târgovişte au lăsat unităţile de învăţământ fără pază. Directorii sunt nevoiţi să găsească singuri soluţii pentru organizarea acestui serviciu. În cartierele cu risc infracţional ridicat, s-a luat măsura încuierii intrărilor în şcoli. Doar dimineaţa, la prânz şi seara, la plecare, porţile sunt deschise. În anul şcolar 2009-2010, în municipiul Târgovişte au fost sesizate Poliţiei 19 infracţiuni, comise asupra elevilor de persoane străine sau chiar de colegi mai mari. Este vorba despre loviri, furturi şi o tâlhărie.

Încuiaţi în timpul cursurilor...


Pentru a preîntâmpina producerea agresiunilor, în lipsa poliţiştilor comunitari, directorii de şcoli au organizat serviciul de pază şi supraveghere folosindu-se de mecanici, instalatori sau femeile de serviciu. În această activitate au fost incluşi şi profesorii. S-au întocmit grafice, astfel încât fiecare să ştie când îi vine rândul la pază. „În şcoala noastră se învaţă până seara la ora 19:00. Acum este bine, dar în scurt timp la ora 17:00 va fi întuneric. Am făcut adresă către Primăria Târgovişte, să ne sprijine măcar cu o patrulă de la Poliţia Comunitară la orele de vârf, când pleacă elevii către casă. Eu, ca director, am ajuns să fac şi pe paznicul”, spune prof. Daniela Gâtlan, directorul Şcolii Mihai Viteazul din Târgovişte. Unitatea de învăţământ este dotată cu sistem de supraveghere video performant, însă nu este suficient. „Noi stăm sub lacăt, dar intruşii s-au obişnuit să sară gardul. Ne-au furat chiar şi una dintre camerele de luat vederi. O să ajung să pun sârmă ghimpată pe deasupra gardului”, afirmă Daniela Gâtlan.
În Micro XI, altă şcoală, situaţie aproape identică. Directoarea de la Şcoala Grigore Alexandrescu, Silvia Mareş, a apelat la cei doi paznici de noapte, care supraveghează acum şcoala în cursul zilei. Şi cadrele didactice de aici au trimis adresă către Primăria Târgovişte, solicitând administraţiei să reintroducă paza cu poliţişti comunitari.

ATOP discută mâine despre criza pazei în şcoli


Comisarul şef de poliţie Nina Neacşu - de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dâmboviţa - ne-a declarat că se caută o soluţie pentru ca elevii să fie puşi la adăpost, în special seara când riscul de a fi agresaţi creşte. „La întâlnirea pe care am avut-o, directorii au venit chiar şi cu propunerea ca părinţii să asigure paza la ieşirea de la ore prin rotaţie sau fiecare să vină să-şi ia copilul de la şcoală. Problema este că nu tuturor le permite programul să facă acest lucru”, spune comisarul şef de poliţie Nina Neacşu.
Legea plasează însă această responsabilitate în ograda autorităţilor locale, adică a primăriilor. Gheorghe Dinu, şeful Poliţiei Comunitare Târgovişte, ne-a precizat că problema asigurării pazei unităţilor de învăţământ va fi luată în discuţie mîine, în cadrul şedinţei de lucru a Autorităţii teritoriale de Ordine Publică Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite