Şcoala din Viişoara, unde o elevă a murit după ce a căzut în fosa septică, îşi va deschide porţile tot cu toaletele în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din Viişoara îşi va deschide porţile tot cu toaletele în curte
Şcoala din Viişoara îşi va deschide porţile tot cu toaletele în curte

Şcoala din satul Viişoara, comuna Ulmi, judeţul Dâmboviţa, unde în urmă cu jumătate de an trei fetiţe de clasa a II-a au căzut în fosa septică aflată în curtea unităţii, una dintre acestea murind, îşi va deschide porţile în aceeaşi situaţie, respectiv tot cu toaletele în curte.

Elevii vor începe noul an şcolar folosind acelaşi grup sanitar din curtea şcolii, autorităţile locale acoperind fosa septică cu o plasă sudată, deşi după tragedie au existat promisiuni că în incinta şcolii vor fi construite grupuri sanitare.

Lipsa de fonduri a oprit începerea proiectului, iar părinţii copiilor spun că viaţa acestora este în pericol ca acum o jumătate de an.

"Ce să vă mai spunem şi noi? Nu vedeţi că elevii din satul Viişoara, care învaţă în clădirea şcolii din sat, vor utiliza şi anul acesta grupul sanitar din curtea şcolii, unde în luna martie o elevă de opt ani şi-a pierdut viaţa? Fosa septică este acoperită doar cu o plasă metalică. Asta au făcut autorităţile până acum, nimic! Ba mint, dau şi din umeri că nu pot face nimic, asta fac tot timpul. Spun şi acum, ca acum o jumătate de an, că grupul sanitar a fost construit necorespunzător şi pune permanent în pericol viaţa elevilor", a declarat părintele unui copil care învaţă la şcoala din Viişoara.

Pe de altă parte, noua conducere a şcolii susţine că autorităţile locale au promis că vor construi o toaletă în interiorul unităţii, dar că deocamdată proiectul nu a fost început din lipsa banilor.

"Sperăm ca în cel mai scurt timp, în funcţie de rectificările bugetare pe care le vom avea anul acesta, să realizăm şi toaletele interioare, aşa cum ne-am propus de multă vreme. Autorităţile locale ne sprijină în toate demersurile pe care le facem. Avem promisiuni, în funcţie de rectificările bugetare pe care sperăm că le vom primi, să facem şi toaletele. Spaţiul este identificat la nivelul unităţii şcolare şi, în măsura în care vor veni banii, ne apucăm în cel mai scurt timp de construcţia toaletelor interioare", a declarat Daniela Sârbu, directorul şcolii generale Ulmi.

În 12 martie, trei fetiţe de clasa a II-a de la şcoala din Viişoara, judeţul Dâmboviţa, au căzut în fosa septică aflată în curtea unităţii. În urma incidentului, care s-a petrecut într-o pauză, una dintre fetiţe, în vârstă de opt ani, a murit.

Reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa, care au autorizat lucrarea, şi ai firmei care a construit grupul sanitar au fost audiaţi, în 13 martie, la Parchetul Judecătoriei Târgovişte, alături de directoarea şcolii din Viişoara şi de profesorul de serviciu.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa anunţa, în 13 martie, că Loredana Stan, directoarea şcolii din Viişoara, a fost schimbată din funcţie, fiind înlocuită cu profesoara Daniela Constanţa Sîrbu.

Directoarea demisă a şcolii din Viişoara spunea atunci că nu se simte vinovată de tragedia care a avut loc în unitatea de învăţământ şi susţinea că la Primăria Ulmi, de care aparţine unitatea şcolară, "există sigur o adresă" prin care a cerut construirea toaletelor publice în interiorul clădirii.

Totodată, conducerea ISJ susţinea că sunt necesare noi verificări privind siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în toate unităţile de învăţământ din judeţ, pentru identificarea şi înlăturarea factorilor de risc, astfel încât fiecare şcoală să elaboreze o fişă privind riscurile constatate.

Părinţii fetiţei care a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea şcolii declarau atunci că vor da în judecată Primăria Ulmi, pe care o consideră responsabilă de moartea copilei lor.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite