Şcoala Ocniţa va fi încălzită din... pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia de încălzire utilizează energia geotermală
Instalaţia de încălzire utilizează energia geotermală

Costurile cu încălzirea vor scădea cu 40 de procente, iar beneficiile sistemului se întind şi vara, când centrala produce agent frigorific. Elevii, profesorii şi personalul TESA din unitatea de învăţământ nu vor mai fi afectate nici de căldura excesivă din timpul verii şi nici de frigul iernii, întrucât centrala produce agent termic şi frigorific.

Premieră în judeţul Dâmboviţa! În comuna Ocniţa a fost finalizată prima instalaţie de încălzire ce utilizează energia geotermală. Vor beneficia de confort termic atât vara, cât şi iarna elevii şi profesorii, noul sistem fiind realizat în şcoala din localitate. “Este primul proiect de acest gen care se finalizează în judeţ. Alimentarea cu energie termică este prevăzută din surse proprii prin intermediul unei pompe de căldură având o capacitate maximă de 140 kw, care va furniza pe perioada friguroasă agent termic, iar în perioadele calde, agent frigorific”, precizează Viorel Cismaru, primarul comunei Ocniţa.

Facturi mai mici cu 40%

Aproximativ 500 de persoane nu vor mai afectate nici de căldura excesivă din timpul verii şi nici de frigul iernii, iar confortul termic nu este singurul avantaj al acestui sistem de încălzire. Costurile vor scădea substanţial. “Am asigurări de la proiectant că, prin acest sistem de încălzire, se vor reduce cu 40% cheltuielile pe care le făceam până acum, adică în jur de 22 de milioane de lei vechi pe lună”, completează primarul de la Ocniţa.

Finanţarea proiectului, în valoare totală de 937.000 de lei, a fost asigurată prin Administraţia Fondului pentru Mediu, iar cofinanţarea de 20% a fost suportată de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Alte trei instalaţii sunt în lucru

“Este o investiţie utilă. Prima dată am văzut acest sistem modern de încălzire la un stadion dintr-o ţară occidentală. Temperatura era menţinută, şi pe timp de vară, şi pe timp de iarnă, în jurul valorii de 22-23 de grade Celsius. Copiii şi cadrele didactice de la Şcoala nr. 1 Ocniţa vor avea de acum înainte condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii. Consiliul Judeţean Dâmboviţa are în derulare la Spitalul Judeţean un proiect similar, însă cu o valoare mult mai mare, de circa 1 milion de euro”, spune Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

În judeţ, au accesat fonduri pentru realizarea unor sisteme de încălzire ce utilizează energie geotermală alte trei administraţii locale – Conţeşti, Dărmăneşti şi Dragodana, lucrările aflându-se în diferite stadii de execuţie. Vin tare din urmă încă 24 de primării, care au depus proiecte în acest sens la Administraţia Fondului pentru Mediu şi aşteaptă rezultatul analizei dosarelor de finanţare.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite