Târgovişte: Sărbătoare cu rugăciuni, dar şi cu petreceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Sărbătoare cu rugăciuni, dar şi cu petreceri
Târgovişte: Sărbătoare cu rugăciuni, dar şi cu petreceri

Credincioşii au mers încă de dimineaţă la biserică, unde a fost oficiată slujba închinată Adormirii Maicii Domnului. Mulţi dintre ei s-au împărtăşit la finalul unui post de două săptămâni. După biserică, sărbătoriţii petrec alături de familii sau în cluburi şi terase.

Bisericile din Târgovişte au fost arhipline cu credincioşii veniţi să asiste, astăzi, la Slujba de Sfânta Marie Mare. Este ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viaţa pământească la cer. Ca de obicei, cel mai aglomerat lăcaş de cult a fost Mitropolia Târgovişte, unde aproape că nu mai puteai arunca un ac.

image



“Este cea mai mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului  de biserica răsăriteană. De regulă, biserica îi cinsteşte pe sfinţi atunci când trec dincolo. E hramul cel mai răspândit, alături de Sfântul Nicolae. Maica Domnului este asociată cu Isus Hristos, pentru că l-a născut pe Fiul Domnului. De altfel, în iconografie, Maica Domnului, nu apare niciodată singură, decât cu Isus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte, Marian Puiescu.

Legenda spune că Sfânta Maria a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cel veşnice, iar ea s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor şi copacii s-au aplecat în faţa ei.

Este a treia sărbătoare ca importanţă pentru creştinătate

Credincioşii au ţinut post timp de două săptămâni şi au avut o singură dezlegare la peşte în data de 6 august. În această dimineaţă au îmbrăcat hainele de sărbătoare şi au mers să se roage în această a treia sărbătoare ca importanţă pentru creştinătate.

“Este o zi pe care o aştept cu mare bucurie. Am foarte multe rude şi prieteni care poartă acest nume şi merg la biserică să mă rog pentru sănătatea lor. prind şi o lumânare pentru cei care nu mai sunt”, a declarat Georgiana Oprea, în vârstă de 41 de ani, o târgovişteană venită să se roage la Mitropolia Târgovişte.

Astăzi se fac şi pomeni


 Astăzi se fac şi pomeni şi sunt amintiţi mai ales cei care au purtat numele Maicii Domnului. “Eu m-am pregătit să împart câteva farfurii, pentru că pe mama a chemat-o Maria şi în fiecare an, de Sfânta Marie Mare fac pomană. Fac şi colivă, fac de toate”, spune Aurelia, o târgovişteancă în vârstă de 54 de ani.

Aceasta ne-a mai spus ca este bine ca în zilele de miercuri şi vineri din fiecare post să fie chemat preotul pentru a sfinţi casa, care trebuie să fie curată şi pregătită ca în zi de sărbătoare.Aşa a făcut şi ea în postul Sfintei Marii.

image



Concert în Parcul Chindia

Astăzi se sărbătoreşte şi Ziua Metalurgistului, astfel că în parcul Chindia din Târgovişte va avea loc un concert organizat de Primăria Târgovişte şi finanţat de combinatul Mechel.

Începând cu ora 20.00, vor urca pe scena amenajată în parc trupe foarte cunoscute.  Este vorba de Morandi, Mandinga, Laurenţiu Duţă, Alexandra Ungureanu, Cream, David DJ şi Dony. Petrecerea se va încheia undeva spre miezul nopţii şi este deschisă tuturor târgoviştenilor.

Cei care nu vor să asiste la concert se pot aşeza, alături de prieteni, la terasele din zona parcului, precum Milenium sau Alexo. Pot alege să meargă şi la terasele de pe Centrul Vechi, unde pot petrece o seară plăcută, mai ales dacă sunt şi sărbătoriţii zilei. Sunt aşteptaţi la terase precum Le Brown, Casa Veche, Aristocrat sau la restaurantul Belvedere.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite