Şapte milioane de lei pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii nu vor mai dârdâi de frig la şcoală sau la grădiniţă
Copiii nu vor mai dârdâi de frig la şcoală sau la grădiniţă

Aleşii au votat joi 23 de proiecte care vizează dotarea unităţilor de învăţământ cu centrale termice proprii.Târgoviştenii cred că aceşti bani ar fi ajutat furnizorul de agent termic în sistem centralizat să asigure căldură pentru cele 6.000 de apartamente branşate, plus instituţiile publice şi cele de învăţământ.

Consilierii municipali târgovişteni, văzând că SC Termica SA este încă îngheţată şi nu furnizează agent termic către populaţie şi instituţiile publice, au găsit o soluţie pentru rezolvarea crizei de căldură măcar în unităţile de învăţământ.

La sfârşitul săptămânii trecute, aleşii au aprobat achiziţionarea de centrale termice individuale şi montarea acestora în 23 de şcoli şi grădiniţe din oraş. Valoarea totală a investiţiei se apropie de 70 de miliarde de lei vechi. Costurile sunt enorme, ţinând cont de perioada de criză pe care o traversăm şi da faptul că SC Termica SA, societate subordonată Consiliului Local Târgovişte, datorează Distrigaz 100 de miliarde lei vechi, plus 20 de miliarde reprezentând penalităţi. Din cauza acestei restanţe, 6.000 de apartamente nu beneficiază în momentul de faţă de agent termic, oamenii dârdâind de frig în apartamente.

Târgoviştenii, pro şi contra

Ion Popescu, directorul SCTermica SA, spune că astăzi, 29 noiembrie, se mai poartă o rundă de negocieri la nivelul Guvernului, în speranţa ca de la 1 decembrie, târgoviştenii să aibe căldură în case.

„Deja nu mai am încredere. Dacă Primăria investeşte 70 de miliarde ca să scoată şcolile şi grădiniţele din sistemul centralizat de încălzire, mie îmi seamănă că se pun la adăpost şi apoi nu o să se mai preocupe de soarta noastră. Cel mult în iarna asta vom mai vedea căldură de la Termica, şi asta pe sponci. De la anu’, veţi vedea, închid Termica sau o vând”, crede Vasile Dumitrescu, un bătrân care şi-a cumpărat un convector electric, pentru a face faţă frigului din apartament.

Iniţiativa administraţiei locale este lăudată de alţi târgovişteni, însă sumele vehiculate pentru dotarea cu centrale termice proprii a unora dintre şcoli, respectiv şase miliarde pentru o singură unitate, îi pun şi pe aceştia pe gânduri.

„E bine, domnule, că se rezolvă cu căldura în instituţiile de învăţământ. Eu am o nepoţică la Şcoala nr. 13 «Matei Basarab» şi vine acasă îngheţată. În felul ăsta, se va asigura căldură măcar pentru copii. Însă şase miliarde pentru centrala proprie de la «Matei Basarab» mi se pare extrem de mult. Probabil îşi iau şi ei partea lor, că aşa se obişnuieşte în România”, spune nea Nicu, un pensionar din Micro III.

De menţionat că s-au aprobat bani şi pentru realizarea de instalaţii de încălzire individuale pentru sediile în care funcţionează Primăria Târgovişte şi alte instituţii subordonate.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite