Târgovişte: Criza loveşte şi în concursul „Raliul Salvamont”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Criza loveşte şi în concursul „Raliul Salvamont”
Târgovişte: Criza loveşte şi în concursul „Raliul Salvamont”

Doar trei echipe de salvatori montani din ţară s-au aliniat la startul concursului „Raliul Salvamont”, care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână în Munţii Bucegi, zona dâmboviţeană Padina.

Şeful Serviciului Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu, a declarat că, dacă în alţi ani la startul concursului erau cel puţin opt echipe, în aceste zile sunt prezente doar două echipe din Hunedoara şi Borşa, echipa dâmboviţeană fiind cea de-a treia care participă la acest eveniment, ce se organizează de două ori pe an, iarna şi vara.

Nu sunt bani pentru deplasări

Diaconescu a adăugat că o prezenţă atât de scăzută poate fi explicată prin faptul că nu sunt fonduri pentru astfel de deplasări, dar şi prin faptul că multe echipe din ţară nu mai au personal pregătit suficient care să facă faţă acestui concurs.

„Nu sunt bani, deplasările costă, iar rezultatul se vede. Totodată cred că nu mai sunt oameni de concurs, mulţi se feresc să vină pentru a nu se face de râs ca apoi să fie certaţi de şefii lor. Pentru noi, acest concurs ar trebui să fie un test, să vedem cum stăm şi la ce trebuie să mai lucrăm”, a precizat salvatorul dâmboviţean.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriş, a declarat că va încerca să găsească soluţii pentru ca această situaţie, fără precedent, să nu se mai repete.

„Problema este că din cauza fondurilor insuficiente participarea este extrem de redusă. Sperăm să nu se mai repete şi vom căuta să facem în aşa fel încât să fie costurile concursului mai mici, pentru a participa cât mai multe echipe din ţară. Prin aceste concursuri, cei din conducerea Salvamont văd şi care este stadiul de pregătire al fiecărui salvator”, a adăugat Opriş.

Salvamontiştii au fost încurajaţi de turişti

Timp de două zile, salvamontiştii aleargă pe trasee de aproximativ zece kilometri, escaladează şi coboară stânci având materialele de salvare în spate, traversează zone periculoase şi îşi testează cunoştinţele de acordare a primului ajutor.

Participanţii au fost încurajaţi de turiştii veniţi la munte, care au urmărit fiecare mişcare a salvatorilor montani. Concursul se va încheia în această seară, când va fi anunţată şi echipa câştigătoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite