Salariaţii, ajutaţi să-i dea în gât pe patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ITM Dâmboviţa dă curs oricărei sesizări anonime cu privire la munca la negru, sperând să reducă fenomenul. Plângerile pot fi depuse într-o cutie poştală instalată recent în incinta Inspectoratului de Muncă, de unde sunt ridicate zilnic şi verificate cu prioritate în teren.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa începe anul cu schimbarea tacticii de lucru în cazul muncii la negru. La intrarea în unitate, a fost amplasată o cutie poştală pentru ca persoanele implicate direct sau care au cunoştinţă de astfel de situaţii să le poată sesiza rapid şi sub protecţia anonimatului.

“Vom pune la dispoziţia cetăţenilor şi o linie telefonică gratuită, urmând să preluăm astfel şi mai uşor reclamaţiile privind munca fără forme legale de angajare. Suntem convinşi că oamenii vor fi mai deschişi la relatarea unor aspecte care să ne ajute să depistăm rapid zonele economice unde legea nu este respectată”, crede Marius Lixandru, inspector şef ITM Dâmboviţa.

În 2010, fără ca cetăţenii să aibe la dispoziţie astfel de mijloace la îndemână pentru sesizări, la ITM Dâmboviţa s-au înregistrat 429 de petiţii privind munca la negru. În urma controalelor efectuate, inspectorii au stabilit că toate plângerile erau reale.

191 de angajatori au folosit muncitori la negru


Descinderile au scos la iveală faptul că 343 de dâmboviţeni lucrau fără să aibe întocmite contracte de muncă, 157 fiind femei. Cei 191 de angajatori care practicau munca la negru au fost aspru sancţionaţi, valoarea amenzilor depăşind 800.000 de lei.

“Am depistat persoane care lucrau fără forme legale în special în construcţii, confecţii textile şi brutării. Tot în aceste domenii de activitate, patronii nu obişnuiesc să plătească angajaţilor orele suplimentare efectuate”, afirmă Marius Lixandru.

Deşi am păşit în noul an doar de câteva zile, în cutia poştală a sesizărilor anonime instalată la ITM Dâmboviţa, au apărut deja două sesizări. Persoane nemulţumite au reclamat faptul că la o brutărie din Corbii Mari şi la o societate de textile din Târgovişte patronii îşi bat joc de angajaţi şi îi plătesc după bunul plac. Inspectorii de muncă au început verificările.

„Este binevenită cutia asta poştală. Aşa, omul nu se mai sperie să reclame o nedreptate, gândindu-se că patronul ar putea afla cumva cine i-a copt-o şi apoi să se răzbune, cum e obiceiul la români. Ne punem păsul pe hârtie şi aşteptăm implicarea autorităţilor. S-ar putea ca şi angajatorii să mai rărească abuzurile, ştiind că acum orice anonimă va fi luată în seamă. Înainte nici nu se uitau la ele. Le aruncau la coş”, spune un târgoviştean venit la ITM să-şi clarifice suspiciunile legate de formele de angajare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite