Sala Florentină, locul unde istoria se îmbină cu arta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Florentină a primăriei municipiului Târgovişte reprezintă o adevărată capodoperă arhitecturală. A fost construită în anul 1897 de către un arhitect italian şi adună în fiecare an sute de turişti din afara judeţului şi de toate vârstele

Cei care se aflau la cârma fostei Cetăţi de Scaun acum 114 ani aveau cu adevărat dezvoltat simţul esteticului. Ne dăm seama de acest lucru doar privind clădirea primpăriei şi mai cu seamă, Sala Florentină a administraţiei locale. Este cea mai frumoasă sală de şedinţe din Târgovişte şi este vizitată de sute de turişti anual. Este o capodoperă arhitecturală a secolului 19.

“În 1897 a fost terminată clădirea şi inaugurată. Sala Florentină a fost construită ca o sală de şedinţe de la început. La vremea repectivă s-a acordat o atenţie deosebită întregii clădiri nu doar sălii de şedinţe. S-a creat un stil arfitectural specific acelor vremuri. Întreaga clădire a primăriei este o capodoperă de artă, nu doar sala de care vorbim” a declarat Dobrin Pârvan, directorul secţiei Arhivele Naţionale din Târgovişte. În prezent, sala nu mai este folosită pentru şedinţele de Consiliu Local, ci doar pentru întâlniri cu oficialităţi.

Clădirea a fost proiectată de un arhitect italian

Pentru a da o importanţă deosebită acestei clădiri a primăriei, conducătorii vremurilor au apelat la un arhitect italian. “Întreaga clădire a fost proiectată de un arhitact italian. A fost construită cu destinaţia şi specificaţia clară de a fi primăria municipiului Târgovişte. Sala Florentină este construită într-un stil italian de mare fineţe. Ea a fost renovată acum trei ani şi părerea mea personală este că cei care s-au ocupat de restaurarea clădirii au făcut o treabă excelentă” a declarat Marius Constantinescu, city managerul oraşului.



Renovată cu studenţii de la Academia de Artă


La aproape o sută de ani de la inaugurarea construcţiei, clădirea a avut nevoie de reparaţii capitale, iar pictura a fost reîmprospătată. Cu toate acestea, pictura este în mare parte asemănătoare celei orginale, după cum ne vorbeşte, coordonatorul echipei de restaurare, Andrei Scărlătescu. “Pictura s-a făcut cu studenţii de la Academia de Artă, cred că imediat după cutremurul din ’77. Cromatica a fost schimbată de atunci, nu mai arată exact la fel. Elementele nu sunt identice, dar stilul este aproximativ acelaşi. Au foarte multe echipe care au lucrat acolo şi instalaţiile se făceau concomitent cu pictura” a spus arhitectul.

Aceeaşi arhitectură de la primărie o găsim şi la Muzeul de Artă din Târgovişte, numai că la o altă scară. „Am folosit la restaurare materiale moderne pentru că şi pictura pe care am restaurat-o era într-o tempera modernă. Cam patru luni ne-a luat până am terminat-o. Trebuia să fim foarte atenţi pentru a păstra cât de cât orginalul. Uşile s-au înlocuit cu totul iar decoraţiile de acolo le-am extras ca model de pe alte uşi pictate”, a mai spus Andrei Scărlătescu.

Elevi, dar şi ambasadori, printre vizitatori

Numai anul acesta, din statiticile primăriei Târgovişte, au trecut pragul Sălii Florentine, sute de persoane. Majoritatea sunt elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care au venit în grupuri organizate din Târgovişte dar şi din afara judeţului Dâmboviţa, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor străine la Bucureşti. Acestora li se adaugă şi actuali miniştri care au semnat proiecte importante de infrastructură şi cogenerare urbană pentru Municipiul Târgovişte.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite