SOLUŢIE: Medierea te scapă de interminabilele procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pornind de la realitatea că instanţele de judecată sunt sufocate de dosare, conducerea Uniunii Naţionale a Mediatorilor – Filiala Dâmboviţa şi cea a Asociaţiei Centrul Judeţean de Mediere şi Perfecţionare cer sprijinul primarilor şi secretarilor Consiliilor Locale din judeţ, în vederea definitivării unui parteneriat pentru o justiţie de calitate.

Practic, se doreşte ca reprezentanţii administraţiilor locale să se implice pentru promovarea mediatorilor, acei specialişti care împacă părţile aflate în conflict înainte sau în timpul unui proces judecătoresc.

„Soluţionarea unui litigiu prin mediere atrage după sine restituirea taxei de timbru, ceea ce nu-i puţin. În plus, totul se rezolvă rapid, în câteva ore. Se ştie că procesele se pot întinde şi pe câţiva ani”, menţionează Liliana Stoian, preşedinta Filialei Dâmboviţa a Uniunii Naţionale a Mediatorilor.

Cazurile sociale, mediate pe banii statului


Primarii s-au arătat deschişi, mai ales că au jucat dintotdeauna rolul de împăciuitor la nivelul comunităţilor pe care le conduc. I-a cuprins însă dezamăgirea când au aflat că funcţia lor este incompatibilă cu exercitarea profesiei de mediator. Adică, edilii se pot implica pentru soluţionarea conflictelor dintre cetăţeni, dar nu pot fi plătiţi pentru acest lucru.

Până la urmă, au decis să colaboreze cu mediatorii autorizaţi şi astfel să-i ajute pe oameni să-şi rezolve problemele pe cale amiabilă, în defavoarea proceselor. Onorariul mediatorului va fi suportat integral de stat - pentru cei cu venituri sub 500 de lei/familie sau în proporţie de 50% - în cazul în care veniturile familiei se situează între 500 şi 800 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite