Târgovişte: SMURD a venit în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţ vor fi, începând de astazi, două staţii SMURD: la Detaşamentele de Pompieri Târgovişte şi Titu. Acestea vor prelua pacienţii aflaţi în stare gravă. Personalul medical este pregătit pentru operaţiuni de prim ajutor calificat, dar nu de terapie intensivă.

SMURD Dâmboviţa va funcţiona, începând de astăzi, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Basarab I” Dâmboviţa.

În prezent, 39 subofiţeri din cadrul ISU Dâmboviţa, paramedici, au pregătirea necesară în acordarea primului ajutor medical şi încadrează cele două ambulanţe SMURD din dotarea inspectoratului, în cadrul Detaşamentelor de Pompieri de la Târgovişte şi Titu.

Echipajele SMURD vor colabora cu Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Târgovişte şi Serviciul de Ambulanţă Dâmboviţa.

Plecarea la intervenţie se face în urma anunţurilor primite prin Dispeceratul 112 sau la solicitarea dispeceratului medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Paramedicii vor da primul ajutor

Potrivit ISU Dâmboviţa, cele două două echipaje medicale, două ambulanţe tip B, operaţionalizate la Detaşamentele de Pompieri din Târgovişte şi Titu, au în componenţă câte doi paramedici şi şofer, toţi trei pompieri, special instruiţi în acordarea primului ajutor calificat. 

De asemenea, SMURD presupune, pe lângă echipajul de prim ajutor, existenţa echipajului de descarcerare, care este deservit de trei pompieri cu pregătire specifică şi experienţă în activitatea de urgenţă.

“Echipajele nu vor avea medic, sunt de prim-ajutor, pentru că la momentul actual, pentru a crea un modul de terapie intensivă, trebuie ca la Unitatea de Primiri Urgenţe să avem destui medici, care să aibă specialitatea de medicină de urgenţă sau de anestezie-terapie intensivă. Nu avem şi la momentul actual nu vom avea modul cu medici. Sunt judeţe în care am reuşit, pentru că au avut destui medici, dar sunt judeţe în care n-am reuşit din lipsă de medici. În momentul în care vom avea, acest lucru poate să fie adăugat ”, a explicat pentru Adevărul de Seară subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat.

Potrivit acestuia, echipajele SMURD vor fi alcătuie din personal paramedical, care este pregătit pentru operaţiuni de prim ajutor calificat, conform legii.

“Asta înseamnă că ei vor putea folosi defibrilatorul automat, toate echipamentele din maşină, iar dacă au nevoie de sprijin medical, dacă există un medic disponibil la Ambulanţă vine în sprijinul lor, dacă nu este medic disponibil vor pleca cu bolnavul către spital”, a mai spus Arafat.

Elicopterul pentru cazurile grave

Pentru cazurile grave, se va putea solicita în continuare preluarea bolnavilor cu elicopterul de către SMURD Bucureşti.

“Prin SMURD se creşte capacitatea de intervenţie, pentru că sunt echipaje suplimentare, care cresc capacitatea echipajelor care există deja şi bineînţeles să asigurăm un răspuns rapid pentru intervenţiile de urgenţă, pentru că aceste echipaje nu participă la activităţile obişnuite, cum ar fi consultaţii, transport. Ele sunt echipaje de acordare a primului ajutor”, a mai spus secretarul de stat.

Paramedicii simt responsabilitatea misiunii

Cei care vor asigura permanenţa în cadrul echipajelor SMURD din judeţul Dâmboviţa recunosc faptul că sunt în faţa unei provocări şi vor să-i ajute pe cei care au nevoie de ei.

“Sunt pentru prima dată în faţa unei asemenea provocări. Este o responsabilitate imensă. Sunt emoţionat că am fost ales să fac parte din echipa SMURD Dâmboviţa. Îi asigur pe târgovişteni că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a-i ajuta în momentele dificile”, a declarat sergent major Octavian Dinu, paramedic la SMURD Târgoviște.

“Este foarte important ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă SMURD. Sperăm că oamenii vor învăţa să reacţioneze rapid în trafic, în momentele în care echipajele SMURD sunt în acţiune. Pentru noi este vital să reducem timpii de intervenţie. Orice secundă contează. Cu cât ajungem mai repede la un caz cu atât mai bine”, a spus sergent major Mihai Petre, şofer SMURD Târgoviste.

S-au pregătit temeinic


Personalul care lucrează la acest serviciu este special pregătit în domeniul asistenței medicale de urgență prin cursuri şi exerciții periodice.

“Sunt subofiţeri pompieri care s-au pregătit la Unitatea de Primiri Urgenţe, au urmat cursuri la Bucureşti şi Târgu Mureş. Anul trecut, au venit în unitate şi reprezentanţi de la Societatea de Caritate Malteză şi au instruit 20 de persoane, timp de două săptămâni, pe primul ajutor calificat. Sunt toţi tineri, cu vârste între 20 şi 40 de ani”, a declarat Gabriel Gătej, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

“Este foarte bine că avem SMURD la Târgovişte. Ştiu ce însemnă acest serviciu pentru alte oraşe şi parcă mă simt mai în siguranţă ştiind că avem şi noi aici. Au intervenţii rapide şi sunt necesari în cazurile complicate”, a precizat Aurel Costea, un pensionar târgoviştean.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite