SEMNAL DE ALARMĂ: Medicii de familie se pregătesc pentru migrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale din Dâmboviţa nu mai suportă tăierile de salarii şi micşorările de fonduri şi îşi caută de muncă în străinătate. Ţările către care se îndreaptă medicii dâmboviţeni sunt Franţa, Irlanda, Anglia, Suedia, Finlanda, Belgia şi chiar Spania, unde salariile ajung câteva mii de euro pe lună.

Medicii de familie din judeţul Dâmboviţa au început exodul către “zările albastre”. Foarte mulţi dintre ei au început deja să îşi întocmească actele de pentru un job bine plătit în străinătate. Ei spun că situaţia actuală din medicina primară a ajuns de nesuportat, ceea ce i-a adus în sapă de lemn. “Sunt colegi care realmente, încearcă să îşi strângă actele şi să plece. Mulţi dintre ei au trecut pe la mai toate târgurile de job-uri din străinătate. Sunt târguri de job-uri de două, trei ori pe an. În ţările nordice, medicina de familie este foarte bine plătită. Vor şi ei condiţii decente de trai”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Ileana Dumitrescu, preşedinte Asociaţiei Medicilor de Familie Dâmboviţa.

Salarii de mii de euro în Franţa, Anglia sau Belgia

Medicii nu sunt de acord cu semnarea contractului cadru pe anul 2011 din cauza prevederilor acestuia, prevederi care micşorează fondurile, limitează acordarea de reţete, o dată la trei luni pentru bolnavii cu boli cronice. Mai mult, discuţiile purtate până acum cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a se ajunge la un numitor comun s-au dovedit a fi zadarnice.

Astfel, ultimă soluţie pentru ieşirea din impas, este plecarea în străinătate, spune medicii. Ţintele multora dintre ei sunt Franţa, Irlanda, Anglia, Suedia, Finlanda, Belgia şi chiar Spania care angajează zeci de medici. “S-au speriat de ceea ce ne aşteaptă în urma noului contract cadru pe medicină. Scăderea din 2008 a fost constantă pentru medicina primară. Pentru cealaltă medicină a fost de 25% ca pentru toţi bugetarii. Gândiţi-vă la taxe, impozite, salarii şi la viaţa de zi cu zi”, adaugă Ileana Dumitrescu.

Mulţi dintre medicii de familie au încercat să îşi găsească şi un al doilea job pentru a supravieţui, cum este cazul doctorului Radu Stănescu din Târgovişte.

“Eu mai un alt job, ăsta nu e singurul meu job. Am recurs la varianta asta pentru ami suplini veniturile. Situaţia este dezastruoasă. Eu am a treia capitaţie din Târgovişte şi tot îmi este greu.  Dacă nu îmi găseam al doilea job, riscam să îmi concediez asistenta. M-a ajutat şi mama mea pentru că mi-a permis să îmi deschid cabinetul în casa ei şi astfel, nu plătesc chirie”, spune doctorul Radu Stănescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite