SECETĂ Pomicultorii pot răsufla uşuraţi. Precipitaţiile căzute în ultimele zile le-au salvat livezile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Precipitaţiile au salvat pomicultura
Precipitaţiile au salvat pomicultura

Ploaia din ultimele două zile salvează fructele şi legumele de toamnă, e benefică pentru arăturile de vară, mai ales pentru rapiţă, poate reface şi păşunile, dar în schimb a venit prea târziu pentru culturile de câmp - grâul deja s-a treierat, cu mari pierderi, iar porumbul e compromis în mare parte, spun agricultorii.

Irigaţii datorită lui Matei Basarab

Un canal de irigaţii amenajat încă din vremea lui Matei Basarab are şi azi efecte benefice asupra agricultorilor din zona oraşului Târgovişte, mai ales că acolo există o comunitate puternică de bulgari, care cultivă legume pe o suprafaţă de mai mult de 150 de hectare.

Canalul cunoscut de localnici sub denumirea de Iazul Morilor are ramificaţii care se întind până la râul Ialomiţa, spune Vasile Ghergu, secretarul Asociaţiei Culturale "Zaedno", a comunităţii bulgarilor din Târgovişte. Canalul a fost decolmatat anul trecut, aşa că în acest an şi-a făcut din plin simţită prezenţa, în mijlocul secetei. Mai există pe aici şi un alt canal, realizat în anii '70. "Toate cele 150 de hectare de legume beneficiază de apă, tocmai datorită celor două canale de irigaţii. Majoritatea fermierilor şi-au realizat sisteme de irigaţii prin metoda picurării, direct la rădăcina plantelor. Noi nu am simţit seceta. Preconizăm recoltă bună la toamnă, de aceea preţurile nu au de ce să crească", e categoric reprezentantul bulgarilor din Târgovişte.
 
A plouat două zile în continuu

A plouat în aproape toată ţara de două zile încoace, mai întâi în nord, centru şi est, iar de ieri şi în sud-est, cantităţile de precipitaţii ajungând în unele locuri până la 30-40 de litri pe metrul pătrat, ne-au spus specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Ploile vor continua până la jumătatea acestei săptămâni, apreciază meteorologii.

Dacă pentru turiştii de pe litoral sau de la munte vremea schimbătoare a însemnat o "defecţiune" în vacanţa lor, în schimb pentru agricultori apa din cer e o adevărată mană cerească. Ce-i drept, ploaia a venit prea târziu pentru culturile de câmp - grâu şi porumb - spune fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Grâul e deja cules, porumbul a fost în mare parte "topit" de caniculă, dar vestea bună e pentru arăturile de vară, mai ales la rapiţă, cu şanse de refacere a patului germinativ. "Apa din sol e încă insuficientă", spune expertul, adăugând că, şi în aceste condiţii, încă vitrege, păşunile se pot reface, grav afectate şi ele în vara asta de secetă. Important este de-acum încolo, spune Valeriu Tabără, modul în care agricultorii vor fi sprijiniţi de către stat, în condiţiile în care 80% din fermierii din ţara asta nu au asigurare. Primele estimări asupra pierderilor arată că recolta din 2012 va avea, pe ansamblu, o valoare de aproximativ zece miliarde de euro, faţă de 19-20 de miliarde euro, cât s-a înregistrat anul trecut.

Precipitaţiile au salvat pomicultura

Pomicultorii răsuflă uşuraţi. Ploaia de-acum le-a salvat, nu în totalitate, ce-i drept, merele, perele şi prunele. Cele din urmă ar fi căzut din pom, în următoarele zile, înainte de-a se fi copt, pe fondul secetei, spune Florin Istrate, şef al filialei Federaţiei Agrostar din judeţul Dâmboviţa.

"Ploaia salvează pomicultura, mai ales în zona de deal", spune interlocutorul, remarcând că în aceste condiţii pierderile de recoltă se diminuează, pe ultima sută de metri. Măcar dacă oamenii vor scoate jumătate din recolta pe care au preconizat-o! Cât despre preţuri, ele pleacă de la producători cu 1,3 lei pe kilogram. Altul e tariful în piaţă, ce-i drept, dar asta nu mai ţine de oamenii care au muncit pământul, ci de intermediari. "Cât priveşte legumele de toamnă, ele sunt cultivate în spaţii protejate, beneficiază de irigaţii, seceta nu va influenţa recolta, deci nu există motive pentru creşterea preţului", conchide Florin Istrate.

www.romanialibera.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite