PORTRET: Ruxandra Maria Cosma este fascinată de literatura universală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruxandra Maria Cosma este fascinată de literatura universală
Ruxandra Maria Cosma este fascinată de literatura universală

Olimpică la limba română, eleva de clasa a VIII-a îşi petrece timpul liber citind sau în faţa colii de hârtie, pe care aşterne povestiri interesante, premiate la numeroase concursuri naţionale.

Este preocupată de când se ştie de artă, de cultură, de frumos. Ne-a mărturisit că o caracterizează visarea. Ruxandra Maria Cosma îşi doreşte să urmeze Facultatea de Drept şi speră să obţină un master în străinătate. Şi, fiindcă nu se poate despărţi de prima sa iubire, limba română, vrea să meargă şi la Litere.

„Am crescut într-o familie care m-a susţinut, care mi-a oferit o educaţie solidă şi care mi-a insuflat din fragedă copilărie dorinţa de cultivare, de instruire permanentă. Am învăţat de la părinţii mei că o cultură generală vastă îmi va deschide multe porţi în viaţă. Consider că cel mai important mod prin care pot să dobândesc cunoştinţe sunt cărţile. Neajunsul meu este că nu am timp să citesc cât ar vrea sufletul meu”, spune Ruxandra.

Profesorul de română îi prevede un viitor strălucit


Adolescenta a început să desluşească tainele limbii române pe când era elevă în clasa a cincea şi de atunci a devenit o neobosită a lecturii, a jocului literelor.

„Cu sprijinul domnului profesor, am participat în fiecare an la olimpiada de limba şi literatura  română. Anul acesta, am luat premiul trei la faza locală şi menţiune la cea judeţeană. Tot în clasa a VIII-a am mers la concursul «Evaluare în educaţie» şi am primit premiul întâi alături de o frumoasă medalie”, completează Ruxandra.

Eleva trăieşte între regret şi satisfacţia de a fi singură la părinţi.

„Uneori cred că e bine datorită faptului că părinţii au putut să se ocupe mai mult de mine. Pe de altă parte, mi-aş fi dorit o soră deoarece nu am găsit un prieten adevărat în rândul celor de vârsta mea. Cea mai bună prietenă a mea este mama, care m-a învăţat să-mi deschid sufletul în faţa unei coli de hârtie şi să las sentimentele să se aşeze pe dânsa sub forma minunată a cuvintelor”.

Alexandru Iacob, profesorul de limba română al Ruxandrei, are numai cuvinte de laudă la adresa ei şi îi prevede un viitor strălucit, dacă va decide să aleagă domeniul filologiei.

„Am remarcat la ea în primul rând o mare sensibilitate pentru literatură. Este una dintre elevele care citesc foarte mult şi nu o lectură obişnuită, nu doar ceea ce recomandă şcoala, ci şi romane ale unor scriitori clasici, destul de complicate pentru vârsta ei. Ruxandra a ştiut să-şi educe gustul şi are un spirit analitic deosebit, care se vede în modul în care exprimă metaforic un zumzet, ceea ce nu este la îndemâna oricui”, crede profesorul Alexandru Iacob.

Întrebări şi răspunsuri:

Te încearcă vreun sentiment de regret, acum că laşi în urmă Şcoala Coresi?
Cel mai rău îmi pare că mă voi despărţi de mentorul meu, domnul profesor de limba română Alexandru Iacob. După mama mea, este a doua persoană care mi-a dat şansa să fiu eu. Din clasa a cincea, datorită domnului profesor Alexandru Iacob, m-am apropiat în mod miraculos de limba română şi am descoperit faptul că avem o literatură desprinsă din alte lumi şi un grai fermecat. Tot domnul profesor m-a învăţat cum să citesc o carte şi mai ales cum să-mi răspundă mie cartea. Despărţirea va fi însă doar fizică, iar temporalitatea va adânci figura unui dascăl care şi-a făcut un ţel din a urca limba şi mai ales literatura română pe culmi mai înalte şi de a insufla această dragoste şi pasiune elevilor săi.

Scrii povestiri extrem de interesante. Care este răsplata ta de suflet?

Şcoala Coresi din Târgovişte a dezvoltat parteneriate cu instituţii de învăţământ din Anglia. În cadrul acestor legături, compunerea mea despre Crăciun, tradusă în limba engleză de către doamna profesoară Daniela Luca, a reprezentat cadoul din partea şcolii noastre către partenerii din Anglia. De asemenea, sunt mândră că am publicat povestiri în toate numerele revistei şcolare „Coresi”, din al cărei colectiv redacţional fac parte. Acum, aştept cu nerăbdare rezultatul concursului “Pasteluri Sadoveniene”, unde am trimis mai multe compuneri.

Ce îi place:

„Îmi place să citesc. Îmi place să mă plimb. Îmi place să stau la discuţii cu părinţii mei. Îmi place să ascult muzică veche. Îmi plac documentarele de pe National Geographic şi Discovery”, ne mărturiseşte Ruxandra. 

Ce nu îi place:

„Nu îmi place că majoritatea oamenilor nu ne acordă şansa să fim noi înşine. Nu îmi place că piaţa este invadată de publicaţii şi emisiuni de proastă calitate, needucative”, spune eleva.

Profil:


Născută: 7 aprilie 1996, Târgovişte.
Studii: Elevă în clasa a VIII-a A, Şcoala Coresi Târgovişte.
Familie: Singură la părinţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite