Ruxandra Diaconescu se implică în comunitatea educaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruxandra Diaconescu
Ruxandra Diaconescu

Tânăra de doar 14 ani a fost delegat al Forumului Olimpic al Parlamentului European al Tinerilor.

Ruxandra Diaconescu este o persoană activă şi implicată în comunitatea educaţională şi chiar în  comunitatea locală.  Înţelege importanţa consultarii tinerilor în determinarea nevoilor lor reale de dezvoltare şi exprimare, motiv pentru care se şi implică în numeroase proiecte educaţionale europene. Fire ambiţioasă, eleva Colegiului Naţional “Nicolae Titulescu” îşi propune să aibă parte de cât mai multe activităţi şcolare, dar şi extraşcolare, care contribuie la dezvoltarea sa personală. “Cred în participarea activă a tinerilor la procesul decizional, în cetăţenia activă, în promovarea unui dialog real între tineri şi autorităţile locale, eu însami sunt o persoana pro-activă şi responsabilă”, mărturiseşte Ruxandra Diaconescu.
Are doar 14 ani, dar asta nu a împiedicat-o să fie delegat al Forumului Olimpic al Parlamentului European al Tinerilor (EYP), organizat la Leptokaria, Grecia, în luna august. Acest eveniment a avut ca scop promovarea valorilor democratice şi a potenţialului tinerilor, prin implicarea lor în identificarea unor probleme şi soluţii la nivel european. Fiecare dintre cei prezenţi a fost repartizat într-un comitet format din tineri de diferite naţionalităţi: români, germani, francezi, suedezi, turci, greci, georgieni. “Am dezbătut teme ce vizau probleme de mediu, implicare în viaţa socială, criza economică sau cultură. Fiecare «Comitee Work» a fost condus de unul sau doi lideri numiţi „chair”, iar fiecare moment era surprins de către un «journo» ( journalist). A fost o experienţă frumoasă”, explică tânăra.
Crede ca are abilităţile şi competenţele specifice lucrului în cadrul conferinţelor şi seminariilor care abordează probleme legate de nevoile şi aşteptările tinerilor europeni. De asemenea, crede în in potenţialul imens al tinerei generaţii în rezolvarea problemelor societăţii contemporane. “Sunt foarte interesată de demersul determinarii reale a nevoilor de educaţie şi de dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor. Am avut o frumoasă experienţă şi în cadrul proiectului finanţat prin Programul Matra - «Children and Youth as Builders of Civil Society»”, spune eleva Colegiului Naţional “Nicolae Titulescu”.

Ce-i place:
“Îmi place să călătoresc cu familia şi prietenii, să scriu, să citesc şi să ies la o plimbare prin parc în zilele calde de toamnă. Îmi place ziua mea şi orice sărbătoare care presupune primit de cadouri.”

Ce nu-i place:
“Nu îmi place să fiu presată de timp atunci când lucrez la ceva important. Nu îmi place nici să nu fiu destul de informată despre un domeniu atunci când îmi susţin punctul de vedere sau să nu fiu ascultată atunci când am ceva de spus.

Întrebări şi răspunsuri:
- Se mai implică tinerii în educaţie?
-Elevii şi tinerii în general, se implică activ în comunitatea lor educaţională sau lărgită, dacă simt că nevoile şi aşteptările lor se regăsesc în politicile şi programele de tineret.

- Ce înseamnă pentru tine implicarea în proiectele europene?
- Fiecare participare la un nou proiect european este o oprtunitate reală de dezvoltare personală şi profesională. Îmi dezvolt abilităţile sociale, demostrez că ader la valorile democraţiei pe care nu doar le proclam, ci şi le aplic. Ştiu că împărtăşirea bunelor practici şi a propriilor idei va fi benefică pentru întregul meu parcurs profesional.
 

Profil.
Născută. 19 ianuarie 1996, Târgovişte.
Studii. Este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” Pucioasa, profilul filologie-limba engleză intensiv.
Familie. Este singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite