Astronomii târgovişteni sunt cei mai buni din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SARM arată târgoviştenilor stelele
SARM arată târgoviştenilor stelele

Societatea Astronomică Română de Meteori a fost premiată de UNESCO pentru acţiunile desfăşurate cu publicul larg. Astronomii nu-şi vor putea ridica premiul, indiferent unde va avea loc ceremonia, deoarece nu au bani pentru cheltuielile de deplasare.

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) din Târgovişte a fost premiată de UNESCO şi de Uniunea Astronomică Internaţională în cadrul „Anului Internaţional al Astronomiei 2009”, cu locul întâi în lume pentru „Cel mai remarcabil eveniment Nopţi Galileene”. Astronomii târgovişteni au fost anunţaţi de organizatori că au câştigat acum trei săptămâni. Ei nu vor putea merge, însă, să-şi ridice premiul, pentru că nu pot suporta cheltuielile de deplasare. “Ne ne-a venit să credem şi am aşteptat mai multe detalii din partea organizatorilor. SARM este o organizaţie neguvernamentală pentru tineret. Pentru proiecte obţinem bani de la Ministerul Tineretului, prin licitaţii, dar celelalte cheltuieli le suportăm din buzunarele noastre. Oriunde se va organiza ceremonia de premiere, nu vom putea ajunge, pentru că nu ne permitem”, spune nu regret Valentin Grigore, preşedintele societăţii.
Festivalul „Nopţi Galileene la Târgovişte”, organizat de SARM în perioada 22-24 octombrie 2009 a marcat împlinirea a 400 de ani de când Galileo Galilei a privit pentru prima dată cerul prin lunetă. Evenimentul a reuşit să adune circa 3200 de oameni la observaţii astronomice, proiecţii de imagini şi filme, expoziţii şi spectacole. „Am căutat să promovăm astronomia printr-un mod complex de exprimare, îmbinând partea tehnică cu cea culturală, educaţională, artistică, socială, istorică şi creativă. Această formulă s-a dovedit a fi una câştigătoare”, a declarat preşedintele SARM.

România a învins SUA
Proiectul „Nopţi Galileene” s-a desfăşurat în 88 de ţări, fiind organizate 1300 de evenimente, la care au participat peste 600.000 de oameni. În România, Societatea Astronomică Română de Meteori a desfăşurat 31 de evenimente, dar eforturile depuse au fost apreciate de organizatori. “Ţinând cont de amploarea proiectului, în care SUA a organizat 155 de evenimente, în Ucraina societatea de astronomie a colaborat cu 14 asociaţii şi au strâns fonduri pentru copiii cu probleme, în Brazilia o caravană astronomică a străbătut cinci oraşe, ca să dau câteva exemple, distincţia care ne-a fost acordată este cea mai mare recunoaştere internaţională de până acum, atât pentru SARM Târgovişte, cât şi pentru România”, a declarat Valentin Grigore.

SARM are cel mai mare grup de discuţii pe internet
Înfiinţată în anul 1993, la Târgovişte, Societatea Astronomică Română de Meteori are filiale în principalele oraşe ale ţării şi membrii de peste hotare, reunind peste 200 de astronomi profesionişti şi amatori de toate vârstele. “Este a doua societate de astronomie din istoria ţării, după cea fondată de Victor Anestin în anul 1908. Am înfiinţat-o după 11 ani de activitate ca autodidact în domeniul astronomiei şi meteorilor”, a explicat preşedintele SARM. În cei aproape 17 ani de existenţă, societatea a derulat mai multe proiecte naţionale şi internaţionale şi a mai obţinut premii importante la nivel mondial. Ea reprezintă România în structurile Organizaţiei Internaţionale de Meteori, forul mondial în materie de observare a curenţilor meteorici şi este singura organizaţie neguvernamentală din România care participă la Conferinţa Internaţională de Meteori. A editat “Noi şi Cerul”, singura revistă de astronomie şi cultură cosmică din România şi se poate lăuda cu cel mai mare şi activ grup de discuţii în limba română pe internet: http://groups.yahoo.com/group/SARM. Creat în data de 4 noiembrie 2001, în prezent grupul numără aproape 600 de membri din mai multe ţări de pe cinci continente. Între realizările societăţii se numără şi organizarea, anual, a Taberei Naţionale de Astronomie Perseide, o şcoală de vară cu participare internaţională. De asemenea a înfiinţat singurul festival de poezie cosmică din lume şi a iniţiat aniversarea în România a Zilei Astronomiei.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite