Târgovişte: Rodica Maria Banu face mici de 36 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tanti Rodica este căutată de toţi amatorii de mici din oraş şi, după 36 de ani de meserie, îşi ştie clienţii şi după nume.

Rodica este recunoscută printre târgovişteni drept cel mai bun grataragiu, dar şi cel cu cele mai frumoase vorbe de duh. Încă din 1973, imediat după terminarea unei şcoli profesionale de ospătari de la Grupul Şcolar Nr. 3 din Ploieşti, a început să lucreze la restaurantele din Târgovişte.

A lucrat în toate locurile unde oamenii mergeau să ia masa şi s-a bucurat de aprecierea tuturor pe care i-a servit. „Am lucrat la fosta Zahana, la restaurantul Bulevard, la Mondial, la Casa Dâmboviţeană, la Brotăcei şi la Caraiman“, spune tanti Rodica.

Dansa cu mesenii la nunţi şi botezuri

În toţi anii în care a lucrat în restaurante, Rodica nu s-a certat niciodată cu şefii ei, dar recunoaşte că a fost apostrofată de câteva ori de superiori atunci când, la câte o nuntă, mai era prinsă la dans cu mesenii. „Ne mai prindeau dansând la câte o festivitate şi noi nu aveam voie să facem altceva decât să servim oamenii“, povesteşte Rodica.

De atâţia ani de când lucrează, tanti Rodica a început să îi ştie după nume şi le-a aflat tabieturile. „Îmi cunosc toţi clienţii şi fiecare are felul lui de a cere, iar eu ştiu dinainte ce vor să mănânce sau să bea“, spune Rodica. Tocmai pentru că este atât de grijulie, clienţii săi i-au devenit fani şi acum sunt dependenţi de micii de la Rodica, dar şi de glumele şi vorbele sale. „Vorbesc cu fiecare în parte şi îmi place să comunic cu ei. Le mai spun câte o glumă, încerc să fac totul pentru ca ei să se simtă bine şi să revină“, explică Rodica.

Tanti Rodica începe ziua de muncă la 7.30 şi o încheie pe la ora 18.00. Deşi face asta zilnic, femeia spune că vine în continuare cu mult drag la serviciu şi nu s-a plictisit, chiar dacă face asta de aproape patru decenii. „Îmi place munca mea. Familia mea mă înţelege, băieţii mei sunt mari şi sunt la casele lor, iar soţul meu e mereu lângă mine şi mă susţine“, spune Rodica.

Nu mai poate mânca mici

Tanti Rodica era mare amatoare de mici şi grătare înainte să fie vânzătoare la mici şi cârnaţi. „Veneam aici la Piaţa 1 Mai şi mâncam câte 4 - 5 mici. De mulţi ani, însă, nu mai pot să mănânc mici. Numai dacă le simt mirosul în altă parte decât la serviciu simt că mi se face rău. Cred că nu am mai mâncat mici de cel puţin 6 ani“, mai spune grataragiul.

Ce-i place:
Rodica spune că adoră să îşi petreacă timpul cu familia ei, să asculte toate ştirile de la televizor şi iubeşte cel mai tare să îşi vadă clienţii mulţumiţi.

Ce nu-i place:
Nu-i plac certurile, necinstea şi minciunile. Nu îi plac nici linguşelile şi urăşte să se certe cu cineva. Cel mai tare, însă, urăşte să vadă că unui client nu i-a fost pe plac modul în care a fost servit.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă nu era meseria asta, ce altceva aţi fi făcut în viaţă?

Aş fi plecat la o altă meserie, deşi nu ştiu să fac nimic altceva. Vânzătoare nu mi-ar fi plăcut să fiu, deşi cred că aş fi putut face asta într-un magazin mai stilat, eventual la un raion de confecţii.

Cât de mult credeţi că vă apreciază clienţii?

Nu ştiu cât de mult, dar sunt sigură că dacă m-aş muta în altă parte, la un al grătar, clienţii mei ar veni după mine. Am ţinut locul unei colege în altă parte a pieţei timp de o săptămână şi toată lumea a întrebat de mine şi m-au căutat până m-au găsit.


Profil:

Născută: 22 iulie 1956
Locul naşterii: Teiş (Dâmboviţa)
Studii: Liceul din Băleni
Familie: Este căsătorită şi are 3 băieţi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite